latinica  ћирилица
15/09/2019 |  18:22 ⇒ 20:45 | Аутор: РТРС

Зашто није завршена фискултурна сала у Патковачи?

Донација Србије од пола милиона марака за фискултурну салу у Патковачи код Бијељине није реализована ни послије готово двије године. Дјеца у тамошњој Основној школи, наставу физичког васпитања и даље обављају у ходницима чекајући да Градска управа повјереним новцем изгради салу. Прије неколико дана пропао је тендер за изградњу сале, а опозициони одборници у Бијељини тврде да га је власт само формално расписала и да чека наредну – изборну годину да би завршила пројекат за који је у међувремену и Влада Српске обезбиједила 283.000 КМ.

Почетком ове године градска управа израдила је пројекат вриједан 960.000 КМ и тиме у старту довела донацију Србије у ћорсокак.

- Нисмо знали гдје ћемо добити та додатна средства и то не мала, скоро дупло је требало. Тада се појавио гнијев код радника, родитеља, мјештана овог села - истиче Дејан Вуковић, директор ОШ "Јован Дучић".

У јулу је Влада Српске обезбиједила додатних 283.000 КМ, али ни то није помогло да се поступак убрза. Градска управа и даље одуговлачи пројекат, истичу поједини одборници. Апсурдност цијелој причи даје податак у годишњем плану Одјељења за друштвене дјелатности, да сала у Патковачи најкасније, треба бити завршена у новембру ове године.

- Одговорно тврдим да је главни кривац зашто немамо салу данас у Патковачи градска управа. Појединци у градској управи који манипулишу процедурама изградње сале - тврди Славиша Мастило, одборник у ГС Бијељине.  

Тендер за изградњу сале расписан је на 417.912 КМ, иако је првобитни пројекат вриједан 960.000. Прије неколико дана, на сајту Градске управе објављено је да је пропао.

- Расписивање тендера је чиста манипулација. Он је расписан да би био поништен. Одговорни у градској управи покушавају на све начине да пролонгирају изградњу до наредне 2020. године када ће се провести локални избори - додао је Мастило.

Село Патковача једно је од ријетких у Семберији у којем се сваке године повећава број ученика. Родитељи истичу неопходност фискултурне сале.

- Не могу да кисну или да раде физичко у холу школе, не могу да шутирају лопту, а треба да се развијају, они су мали - поручује Наташа Иконић, мајка ученика другог разреда у ОШ "Јован Дучић".

О свему наведеном хтјели смо разговарати са надлежним у градској управи. Из Службе за односе с јавношћу су нас обавјестили да су одговорна лица на боловању или на годишњем одмору.