latinica  ћирилица
15/09/2019 |  19:08 ⇒ 16/09/2019 | 08:21 | Аутор: РТРС

СДА руши Дејтонски споразум, једногласна порука из Српске

И данас бурна реаговања на програмску декларацију СДА усвојену на јучерашњем конгресу ове странке. Јавност Републике Српске јединствена је у оцјени да је ријеч о антидејтонском дјеловању и јасној тежњи СДА ка унитарној БиХ и доминацији бошњачког народа.

Програмска декларација којом СДА за примарни и дугорочни циљ поставља Републику Босну и Херцеговину са три нивоа власти, разрађен у такође усвојеној Резолуцији о уставној реформи гдје се наводи да би извршну власт чинили предсједник и Влада, док би главни центар био Сарајево са пријератном територијом, у потпуности је противуставна и противзаконита, истиче професор уставног права Синиша Каран.

- То је чисто промјена државног уређења садашњег БиХ и претварање у једну унитарну државу у којој би заправо био принцип доминације оног народа који је већински, у овом случају бошњачки и на штету друга два народа. Она је директно усмјерена и крши садашње уставно уређење, директно усмјерена и против Републике Српске и она је један од најеклатантнијих антидејтонских радњи и потеза у посљедњих 20 година - ријечи су Синише Карана.

Каран сматра да на овакво антидејтонско понашање СДА треба да реагују сви, па чак и онај дио међународне заједнице и ментора СДА који се тобоже највише залажу за поштовање Дејтона. За сада се представници међународне заједнице у БиХ не оглашавају, али оно што је сигурно је да ће документе СДА прочитати у Србији која је гарант Дејтонског мировног споразума и у којој истичу да свако рјешење у БиХ мора бити резултат договора три народа. Мир и стабилност су нам најважнији и свака врста игре око рушења дејтонских принципа значила би велике проблеме за свакога од нас, поручио је српски предсједник Александар Вучић.

- Не желимо на пречац да излазимо, истрчавамо се изјавама, плашим се да овај документ много важнији него што би неко да га представи само у дневно-политичком светлу, али у складу са тим на озбиљан начин ћемо се односити према том документу и дати свој суд - истакао је Александар Вучић, предсједник Србије.

Странке из Српске једногласне су у осуди декларације СДА. Никола Шпирић из СНСД-а оцијењује да декларација СДА, у којој нема ни М од мултиетичности, потврђује да је на сцени добро маскиран пузајући шеријат и да показује шта је деценијска жеља СДА. Осим што пропагира максималистичке, ратне циљеве, декларација између осталог служи и Бакиру Изетбеговићу за његово јачање позиције унутар СДА, сматра Срђан Мазалица.

- Друго, мислим да он настоји да радикализује политичке процесе у БиХ, да спријечи могућност било којег договора који ће резултирати формирањем Савјета министара, оно што Бакиру Изетбеговићу и његовој странци сада највише одговара је ова комотна позиција Савјета министара у техничком мандату - напоменуо је Срђан Мазалица, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

У којем још сједи и Игор Црнадак који за декларацију СДА каже да одавно није забиљежен већи удар на Дејтон. Покушај њеног провођења, каже, сигурно би довело до угрожавања мира и стабилности, не само у БиХ.

- Ова резолуција је антидејтонска, она је антиевропска, она је против интереса српског народа, против интереса Републике Српске и против интереса БиХ, јер БиХ може да опстане и функционише само уз унутрашњи договор на бази два ентитета, три конститутивна народа, онако како пише у Дејтону - гласно је поручио Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ у техничком мандату.

Црнатков страначки шеф поручује да се СДА враћа у мрачну прошлост, те да резлоуцијом која је потпуно неприхватљива за српски народ и РС, СДА себе трајно искључује из било каквих договора и потенцијалних коалиција. Да ли то важи и за постојеће стање у Савјету министара у техничком мандату, питали смо СДС који такође осуђује декларацију.

- Што се тиче тога ево остаје на органима странке да се види шта и како даље поводом те декларације – рез – став Српске демократске странке је да је Дејтон граница испод које се не иде, овакве и сличне декларације су и довеле до рата 90-их година и оно што свакако треба урадити јесте позвати све оне државе које су гаранти Дејтонског мировног споразума да реагују и да утичу на СДА да повуче такву декларацију - напомиње Давор Шешић, посланик СДС-а у Народној скупштини Републике Српске.

Осим из Српске, на СДА декларацију стижу и оштре осуде из хрватског корпуса. Одбацујући циљеве и смјер дјеловања дефинисане у Декларацији СДА, из ХНС-а поручују да је Декларација посебно неприхватљива за Хрвате, те за опстанак и стабилност БиХ.

Повезане вијести:

Оштра реаговања из Српске на декларацију СДА