latinica  ћирилица
16/09/2019 |  07:38 ⇒ 09:27 | Аутор: ТАНЈУГ

Захарова: САД најприје да се извини због бомбардовања 1999.

САД мора да се извини због тога што је бомбардовала Југославију 1999. и да плати одштету породицама погинулих и повријеђених у ваздушним нападима, и тек тада би могле да траже од других да се окрену будућности, изјавила је портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова, реагујући на изјаву одлазећег америчког амбасадора у Србији Кајла Скота.
Марија Захарова  (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/ Евгений Биятов)

Скот је претходно у интервјуу за Курир рекао да би 1999. годину требало "посматрати у широј перспективи", како би Србија и САД превазишле кризу у односима која је наступила због бомбардовања СРЈ.

Захарава је рекла да би за почетак САД, поред извињења требало да плате одштету породицама погинулих и рањених, као и онима који су "изгубили здравље због пројектила пуњених осиромашеним уранијумом", преноси Тас.

- Так када то буде учињено и када буде обављен одговарајући посао на терену, (САД) могу да позивају друге да се крене напред - казала је Захарова.

Скот је у интервјуу за Курир, упитан како гледа на чињеницу да немали дио грађана Србије и даље има више негативна него позитивна осјећања према САД, првенствено због НАТО бомбардовања и како је то могуће промијенити, рекао да то добро зна и да би се можда и он на њиховом мјесту исто осјећао, али да ни Србија ни Сједињене Државе не могу да врате вријеме уназад.

- Оно што можемо је да 1999. годину посматрамо у широј перспективи. Покушавао сам да подсетим да су односи САД и Србије кроз историју углавном били одлични, а да изузетак представљају деведесете године и дешавања за вријеме Милошевићевог режима. Две деценије су прошле од тада. Крајње је вријеме да кренемо напред и побољшамо наше односе, а имамо веома добру основу за такав напредак. Дијелимо заједничку визију да Србији припада мјесто у Европској унији - рекао је Скот.