latinica  ћирилица
16/09/2019 |  08:57 ⇒ 08:57 | Аутор: СРНА

Брнабић: Компромисно рјешење једино могуће за Космет

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је да је компромисно рјешење једино могуће за косовско питање, којим би и једна и друга страна добиле стабилнију, срећнију будућност, дугорочни мир и просперитет.
Ана Брнабић -
Ана Брнабић

Брнабићева је истакла да рјешење косовског проблема мора да подразумијева управо оно што предсједник Србије Александар Вучић увијек наглашава, а то је да "обје стране нешто изгубе, али и да нешто добију".

- Односно, да добијемо највише што можемо, а изгубимо најмање што морамо - рекла је премијерка Србије за Блиц.

Она је подсјетила да је Вучић, када је већина у Србији подржавала замрзнути конфликт на Косову и Метохији, имао политичке храбрости да покрене питања договора Срба и Албанаца.

- То је била тешка, непопуларна, али у исто вријеме једна исправна и одговорна одлука. Тиме се показује брига за генерације које долазе јер постоји једна опасност коју замрзнути конфликт носи са собом, а то је да се у неком тренутку одмрзне - навела је Брнабићева.

Она је нагласила да је, нажалост, много времена и прилика пропуштено да се ријеши ово питање.

- Због тога се данас налазимо у много тежој ситуацији него што је то био случај прије 10 или 15 година - рекла је Брнабићева.

Она је истакла да би укидање приштинских такси на робу из централне Србије требало да буде знак да је Приштина спремна да настави разговоре са Београдом.

- Све док то не буде урађено, нема никакве поенте да говоримо о дијалогу. Могу да кажем да се надам да ће такву одлуку донети у скоријој будућности, јер, колико год таксе утицале на нас у централној Србији, оне, ипак, највише штете наносе народу који жвии на Косову и Метохији - рекла је Брнабићева.