latinica  ћирилица
16/09/2019 |  09:11 ⇒ 11:52 | Аутор: СРНА

Лукић: Блокада институција БиХ - логичан одговор Српске

Професор на Правном факултету у Источном Сарајеву Радомир Лукић рекао је да би блокада рада заједничких институција могао да буде логичан одговор Републике Српске уколико она и даље буде уцјењивана када је ријеч о формирању власти на нивоу БиХ.
Радомир Лукић - Фото: РТРС
Радомир ЛукићФото: РТРС

Лукић је рекао да би у оваквим околностима били сасвим оправдани потези власти у Бањалуци који би наликовали на дисолуцију и истакао да су и бивше југословенске републике доносиле одлуке против некадашње државе.

- Слика је, мање-више, слична. Представници сецесионистичких југословенских република су разваљивали централне органе. Странци који су газдовали тадашњом ситуацијом, од Бадинтерове комисије па надаље, те потезе су проглашавали потпуно легитимним и уставним. Истицали су да уколико нема добре воље за заједничким животом, да се држава може распасти. Зашто и сада не би било тако? Побједничке снаге у Српској желе да формирају централну власт, док други дио то не жели -  рекао је Лукић за Глас Српске.

Он је напоменуо да не говори да је све то мудро и у овом тренутку оптимално рјешење - то би једноставно био изнуђен потез који би власти Српске могле да повуку уколико буде настављена ова политичка лакрдија.

Коментаришући најаве из СДС-а и ПДП-а да се неће повући и да нису за ову блокаду, Лукић је нагласио да је то њихова слика и прилика, њихова морална, људска, политичка и српска срамота.

Он је рекао да је веома разочаран због понашања СДС-а, чији је члан био, те да не може да се начуди људима који зарад личних интереса раде против Републике Српске.

Према његовом мишљењу, Бошњаци толико инсистирају на уласку у НАТО због тога што СДА настоји да у нову власт увуче политичке партије из Републике Српске које би са њима сарађивале без поговора, али и пристале да уђу у процес ревизије Дејтонског мировног споразума, те стварања унитарне и потпуно централизоване БиХ.