latinica  ћирилица
16/09/2019 |  09:39 ⇒ 12:27 | Аутор: СРНА

Видовић: Буџет Српске стабилан

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је да је Српска задовољна финансијским показатељима за првих шест мјесеци ове године јер буџетски приходи износе готово 1,39 милијарди КМ, што је на нивоу плана за овај период.
Зора Видовић - Фото: РТРС
Зора ВидовићФото: РТРС

- Приходи су остварени по основу индиректних пореза у износу од 624,4 милиона КМ, директних пореза 664,1 милион КМ и непореских прихода 96,8 милиона КМ. Буџетски расходи су нижи него планирани и износе 1,27 милијарди КМ или 93 одсто планираног буџета - рекла је Видовићева за Вечерње новости.

Она је истакла да охрабрује и податак о расту у наплати јавних прихода у надлежности Пореске управе Српске, која је наплатила 1,24 милијарде КМ или два одсто више него у истом периоду прошле године.

- Када је ријеч о текућој ликвидности буџета, немамо проблема. Све обавезе измрујемо у складу са планом, а позитивна кретања у прикупљању јавних прихода су нам омогућила да ове године већ два пута повећавамо пензије, укупно за 4,17 одсто - навела је Видовићева.

Она је нагласила да Српска редовно измирује све обавезе спољног и унутрашњег дуга, те спада у ред ниско задужених.

Видовићева је навела да, према прелиминарним подацима са стањем на дан 31. јул ове године, укупан дуг Српске износи 5,278 милијарди КМ, односно 47,81 одсто БДП-а, док је јавни дуг 4,07 милијарди КМ, односно 36,86 одсто БДП-а.

- У складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Српске, ограничење износа дуга утврђено је тако да укупан дуг Српске на крају фискалне године не може бити већи од 60 одсто, док јавни дуг Српске не може бити већи од 55 одсто оствареног БДП-а у тој години - каже Видовићева.