latinica  ћирилица
16/09/2019 |  10:41 ⇒ 12:31 | Аутор: РТРС

Изградња ГП Братунац - Љубовија и даље стоји због Савјета министара

Савјет министара БиХ још није обезбиједио три милиона марака за изградњу граничног прелаза Братунац - Љубовија.

Ни неколико дана пред истек рока, који је Савјету министара одредило Предсједништво БиХ, нема одговора кад ће новац бити на располагању грађевинарима, задуженим да доврше посао на пројекту "Братољуб".

Блокаду изградње граничног прелаза предсједница Републике Жељка Цвијановић сврстава у покушаје економско-политичког слабљења Српске.

Одуговлачење Савјета министара, укључујући и њихову одлуку да игноришу закључак Предсједништва о хитном обезбјеђењу новца за завршетак радова, назива недопустивим.

- Је ли могуће да Србија каже исфинансираћемо мост, да ми радимо све што треба у вези са имовинско-правним односима, приступним путевима, остаје тај дио категоризације прелаза и остало...Зар је могуће да се то мора чекати толико? Је ли могуће да, ако неко уложи неки новац, остајете ту као трећа страна и кажете не можете да нађете три милиона - запитала је предсједница Српске.

Ни у Министарству саобраћаја Републике Српске немају информацију кад ће новац, за који је задужен Савјет министара, бити на располагању грађевинарима који треба да доврше објекат толико потребан грађанима Подриња и Бирча: "Министарство изражава наду да ће Савјет министара обезбиједити, сходно одлуци Предсједништва БиХ, додатна средства како би се створили услови за потписивање уговора са изабраним извођачем радова, за изградњу заједничког граничног прелаза у Братунцу."

И данас је изостао конкретан одговор Савјета министара БиХ.

Замјеник министра комуникација и транспорта БиХ Саша Далипагић, министарки саобраћаја и грађевинарства Србије Зорани Михајловић рекао је само то да се нада да ће ускоро бити ријешен проблем граничног прелаза.

Подјећамо, од новца Савјета министара за тај објекат зависи кад ће почети кориштење моста који је Србија платила 26 милиона марака и завршила прије двије године.