latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:07 ⇒ 12:05 | Аутор: СРНА

Ћосић: У августу расвијетљено око 93 одсто кривичних дјела

Коефицијент укупне расвијетљености кривичних дјела на подручју у надлежности Полицијске управе Бијељина у августу је био око 93 одсто, рекао је данас начелник ове управе Жарко Ћосић.
Жарко Ћосић, ПУ Бијељина - Фото: РТРС
Жарко Ћосић, ПУ БијељинаФото: РТРС

Ћосић је на конференцији за новинаре о резултатима рада у августу навео да је евидентирано укупно 79 кривичних дјела, од чега 68 општег криминалитета, три привредног криминалитета, три из области злоупотребе дроге и пет против безбједности саобраћаја.

Он је истакао да је у августу, у сарадњи са припадницима Управе МУП-а за организовани и тешки криминалитет и под надзором Окружног јавног тужилаштва Бијељина, реализована акција "Мозаик" у оквиру које су извршени претреси на 11 локација на подручју Бијељине и одузето 660 грама марихуане, 129 грама спида, 24 комада екстазија, те седам грама нове дроге ајс.

Ћосић је рекао да је током августа на подручју Полицијске управе Бијељина евидентирано 108 саобраћајних незгода у којима је погинуло троје људи.

Он је истакао да је током мјесец дана рада радарског система на путевима на подручју ове управе регистровано скоро 2.500 прекорачења брзине кретања возила.

- У дводневној акцији /6. и 7. септембра/ из саобраћаја је искључено 70 лица због вожње под дејством алкохола - рекао је Ћосић.

Он је додао да је у току интензиван рад на расвјетљавању кривичних дјела против имовине која су у протеклом периоду извршена на подручју Полицијске управе Бијељина.

На подручју Полицијске управе Бијељина прилив миграната у августу био је смањен, а од јануара полиција је контролисала 865 миграната, рекао је Срни начелник ове управе Жарко Ћосић.
Ћосић је навео да су контролисана 854 мигранта, од којих 57 малољетника, шесторо дјеце до седам година, те 11 жена.

- Највише миграната је из Пакистана 523, Авганистана 78, Ирана 30, Ирака 27. Из Сирије је 19 миграната, Марока 10 и Алжира пет, док их је 173 из других држава - рекао је Ћосић и додао да је само 28 миграната посједовало нешто од потребне документације.

Он је навео да је само у августу пронађено 46 миграната - мушкарца, од којих је шест малољетника.

Ћосић је навео да до сада на овом подручју није евидентирано да су мигранти починили кривична или прекршајна дјела.

- То значи да смо брзо реаговали, те да у сарадњи са грађанима до нас брзо долази информација на основу које успијемо да их евидентрамо и упутимо на даљу процедуру - рекао је Ћосић.

Он је навео да је појачана контрола илегалног уласка миграната на подручје Полицијске управе Бијељина, као и појачана помоћ Граничној полицији БиХ, те да ће те активности бити настављене.

- Притисак је мало попустио што се тиче наше управе, али је појачан на подручју Рудог, Рогатице, Требиња и Зворника -  рекао је Ћосић.

Он је навео да се и даље очекује прилив миграната, с обзиром на лијепо вријеме.

- Има миграната који прођу, а који нису евидентирани, па је на територији БиХ, вјероватно, њихов број и већи. То је и уочљиво у Тузли, Сарајеву... тај број је већи од оног који ми можемо да прикажемо - рекао је Ћосић.