latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:15 ⇒ 11:15 | Аутор: СРНА

Стевандић: Изетбеговић најављује немире и сукобе

Предсједник Српског клуба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић рекао је да је Републици Српској потребна међународна акција да покаже да је лидер СДА Бакир Изетбеговић, страначком декларацијом којом позива на укидање ентитета, али и заговара "босански језик" и идентитет, најавио немире и сукобе јер мирним путем његова политика не може бити спроведена.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Треба да искористимо ову очигледну јавну ратну објаву политичким путем преко декларације СДА која негира права других народа и Устав БиХ, а, вјероватно, узрокује сукобе у будућности. Овај пут морамо да се потрудимо да покажемо ко је крив за те сукобе - рекао је Стевандић за ТВ "Пинк".

Стевандић је истакао да се Република Српска неће ни узнемирити, нити дестабилизовати због ове декларације СДА јер има врло стабилне институције и јединство.

Он је подсјетио да је Дејтонски споразум - споразум два ентитета и три народа и може да буде мијењан само уз њихов пристанак.

- Значи, постоји двоструки кључ - српски народ и ентитет Република Српска. Сви знају да се не може мирно спровести то да се Срби одрекну Републике Српске, свог идентитета и да пристану на унитарну БиХ коју пропагира Бакир Изетбеговић - рекао је Стевандић.

Он је подсјетио да је Бакир Изетбеговић стално причао како има више тенкова и пушака, а да је његов отац Алија 1991. године рекао да је спреман да жртвује мир за БиХ.

- Ми оправдано сумњамо да се такве неке идеје мотају и данас по главама људи у СДА. Бакир на Конгресу СДА помиче ту степеницу тако високо и узнемирава и своје грађане, не само Републике Српске и региона - каже он.

Стевандић наводи да је ријеч о томе да постоји фрустрација, јер Бошњаци ефективно контролишу око 27 одсто територије и имају ефективну власт, док су остали дио кантони са мјешовитим саставом, као и хрватски кантони, а Република Српска контролише 49 одсто.

- Ријеч је о једној фрустрацији бројевима, јер они сматрају да као народ бројнији од других, али нема просту већину, треба да има властиту БиХ да њом управља, пошто сматрају да Срби имају Србију, Хрвати Хрватску - рекао је Стевандић.

Он је додао да Бошњаци пренебрегавају чињеницу да постоји Република Српска на коју је потпис ставила читава међународна заједница и која чини БиХ, те поручио да није БиХ стварала Републику Српску, па да може да је укида.

-Ми у Републици Српској у посљедње вријеме смо предузели међународне активности и хоћемо да нам помогне и Србија, као и Хрватска, која разумије тај проблем - рекао је Стевандић, који је и предсједник Уједињене Српске.

Дејан Мастиловић, главни уредник Издавачке куће "Филип Вишњић", оцијенио је да је декларација СДА потпуни напад на српски идентитет, односно на државност Српске и српску културу, писмо и језик.

Мастиловић је додао да су програмски циљеви декларације СДА потпуно компатибилни са "Исламском декларацијом" Алије Изетбеговића и представљају покушај њене операционализације.

Уредник политичке рубрике у дневном листу "Политика" Бојан Билбија рекао је да декларација СДА садржи опасне снове чији је циљ подићи тензије и онемогућити функционисање БиХ јер Срби сада треба да добију мало више власти.

- Дугорочни интерес декларације СДА је изазивање сталне кризе. То треба да забрине. Декларација је пушка која виси на зиду у првом чину, а у трећем треба да опали. То је `Мајн кампф` Алије Изетбеговића. Декларација СДА је препакована модернизована верзија тога - оцијенио је Билбија.

Он је рекао да забрињава што ни из свијета, НАТО или ЕУ нико не каже "стоп", нити да је то антидејтонско дјеловање и свих споразума на којима почива мир.