latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:34 ⇒ 18:05 | Аутор: СРНА

Институционално одговорити на појаву нових дрога

Нове дроге су безбједносни и јавно-здравствени проблем друштва, због чега је потребно да се на њихову појаву одговори институционално, поручила је члан Комисије за сузбијање злоупотребе дроге у Републици Српској Сања Станић.

- Веома је важно да се нове дроге уврсте на листу и надам се да ће то бити што прије учињено, с циљем заштите становништва - рекла је новинарима Станићева, која присуствује радионици "Правна реакција на појаву нових психоактивних супстанци", која је отворена данас у Бањалуци у организацији Министарства унутрашњих послова Српске и подршку Инструмента за техничку подршку и размјену информација Европске комисије - Тајекс.

Предсједник Комисије за сузбијање злоупотребе дроге у Српској Милан Латиновић рекао је да је циљ што више едуковати становништво, да би дошло до смањења потражње психоактивних супстанци.

- Акценат је на том плану стављен на дјецу у образовном систему. Око пет одсто дјеце узраста од 15 година има одређене контакте са дрогом - упозорио је Латиновић и навео да је лани лијечено 540 особа, већином хероинских зависника старости око 35 година.

На радионици је истакнуто да су припадници МУП-а Републике Српске ове године у сарадњи са домаћим и иностраним полицијским агенцијама заплијенили велике количине дроге, а да се знатна пажња придаје борби против нових и опасних психоактивних супстанци.

Начелник Управе МУП-а Српске за организовани и тешки криминалитет Милосав Савковић, који је отворио радионицу, рекао је новинарима да је ове године заплијењено 370 килограма марихуане, 1,7 килограма кокаина, 1,2 килограма хероина и друге дроге.

- У овој години МУП је реализовао 10 оперативних акција, разбио на том плану знатан број организованих криминалних група и остварио значајне резултате у сузбијању злоупотребе дроге - навео је Савковић.

Када је ријеч о новим врстама дроге, које могу довести и до смртног исхода, Савковић је рекао да су током 2015. и 2016. године идентификовали четири такве психоактивне супстанце, након чега је институцијама на нивоу БиХ предложено да их ставе на листе дроге.

- Надамо се да ће то бити учињено јер, у супротном њихово посједовање неће бити кажњиво - нагласио је Савковић и навео да нове дроге најчешће долазе са источноевропског тржишта, али да за сада нема сазнања да се производе код нас и у окружењу.

Он је додао да је међу њима и дрога звана ајс, као и да су недавно залијенили одређене супстанце за које ће се вјештачењем вјероватно утврдити да припадају новим психоактивним супстанцама.

Радионицу "Правна реакција на појаву нових психоактивних супстанци", с нагласком на прикупљање доказа, праксу и законодавство ЕУ, организује МУП Српске уз подршку Инструмента за техничку подршку и размјену информација Европске комисије - Тајекс.

Циљ радионице, која се одржава од 16. до 18. септембра у хотелу "Мериот", је побољшати законодавство Српске и БиХ из области нових психоактивних супстанци јачањем контролних тијела и побољшањем прикупљања и достављања стручних материјала.

Радионици присуствују представници свих полицијских агенција из БиХ, као и стручњаци из региона.