latinica  ћирилица
16/09/2019 |  11:41 ⇒ 11:49 | Аутор: novosti.rs

Новости: Ал каида у Маглају спремала напад на САД

Осама бин Ладен, шеик Калид Мохамед, Абу Мусаб ал Заркави (оснивач Исламске државе), Мухамед Ата... Ово су само неки од терориста уз чија је имена на Интерполовим потерницама од највећег приоритета стајао допис да су били држављани Босне и Херцеговине.
Контакти СДА и терориста - Фото: Novosti.rs
Контакти СДА и терористаФото: Novosti.rs

"Босанци" су редом постали од 1994, а документа - личне карте и пасоше, давали су им исти људи који су минулог викенда у Сарајеву промовисали нове програмске циљеве СДА, замаскиране изградњом "цјеловите" БиХ.

Ово открива, за "Новости", Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма и човјек чија су истраживања потврдиле најмоћније обавјештајне заједнице свијета. Наглашавајући да је један од двојице данашњих лидера СДА - Шефик Џаферовић, 30. априла 1994. потписао папире по којима шеик Калид Мохамед добија путна документа БиХ, Галијашевић наводи да је ријеч о особи која је била "мозак" напада на Америку.

Указује и да су оперативци Ал каиде усред БиХ, недалеко од Маглаја, спремали терористички напад, који је за посљедицу имао 11. септембар:

- Шеик Калид Мухамед, који ће се наћи пред Војним судом у Гвантанаму 11. јануара 2021, био је пријављен на адреси сарајевске општине Стари град, (Улица Абдестхана 4), а 29. новембра 1995. године његово пребивалиште регистровано је и у Зеници, у Улици Армије БиХ 13". Бин Ладен је био заведен као становник у сарајевској општини Центар 1996. године под бројем 10.907, а пријављена адреса становања била му је Малта број један. Пасош му је издао један од кључних исламистичких званичника у БиХ Хусо Живаљ. Бин Ладен и његови највиши официри у БиХ су имали сигурну кућу до 2001. Мохамед Ата, први оперативац групе од 19 особа која је напала Њујорк, акцију је планирао у вехабијској заједници у селу Бакотић, осам километара од Маглаја.

Подсјећајући да је Бакир Изетбеговић на поменутом сарајевском конгресу говорио и о "неправедним суђењима" некадашњим командантима тзв. Армије БиХ, Галијашевић посебно наводи случај Сакиба Махмуљина.

- Прича о Махмуљину под чијом командом су ратовали исламисти из одреда "Ел муџахедин", заправо је "завјеса" која треба да сакрије ратну Џаферовићеву прошлост, јер је он током 1994. и 1995. био начелник Службе јавне безбједности у Зеници када су у овом граду муџахедини имали кампове. Он је знао и за све злочине над Србима - каже Галијашевић.

Документујући догађаје из Зенице 1994, Галијашевић наводи да је ДБ БиХ, прво самостално, а потом са тзв. Армијом Федерације, "забиљежила" злочиначко дјеловање муџахедина, као и телефонске контакте које је њихов штаб имао са Бин Ладеном и другим Ал каидиним вођама.

Показујући нам бројеве телефона Осаме Бин Ладена, Абу Хамзе, Ал Заркавија, терориста који су командовали и одредом "Ел муџахедин", Галијашевић открива да је већина тих бројева била регистрована у Енглеској, а забиљежена прислушкивањем управо из Зенице.

- Џаферовић ништа није предузимао када су на територији Зенице муџахедини клали заробљене Србе током 1994. и 1995. - додаје Галијашевић.

Како наводи када је у питању напад Ал каиде на Њујорк, водили су га пилоти Навас ел Хазми Халид и Алми Хар Тикх са двојним држављанствима - саудијским и БиХ, док је терориста, који је као свједок сарадник открио како је изведен напад 11. септембра, такође по папирима "Босанац".

- Убица Арид Ука, који је осуђен на доживотну затворску казну због убиства два америчка војника на аеродрому у Франкфурту био је, такође, свети ратник у БиХ. Халид Масуд који је прије двије године аутомобилом газио испред Вестминстерске палате у Лондону ратовао је у "Ел муџахедину", док су се осумњичени за терористички напад у метроу у истом граду, крили у највећој џамији у Сарајеву - закључује Галијашевић.

 У амбасади БиХ у Бечу издат је пасош команданту одреда "Ел муџахедин" Халиду бин Абдулаху, или Абу Малију који је том приликом променио име у Халид Ћатић. Крвник је тако постао власник босанског пасоша број БХ-46600, а у општински регистар у сарајевској општини Центар уведен је 1996. под бројем 10.908. У јануару 2001, када је Хусеин Живаљ постао амбасадор БиХ при УН, обезбиједио је Ћатићу специјални статус, издавши му "жуту пропусницу", која је резервисана за амбасадора, сталног представника или његовог замјеника при УН. Као такозвани аташе у дипломатској мисији БиХ при УН, наступао је под именом Сафет Абид Ћатовић.

- "Жута пропусница" омогућила је Ћатићу слободан приступ објектима УН - истиче Галијашевић.