X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
16/09/2019 |  12:27 ⇒ 12:27 | Извор: sputniknews.com

Коме смета српски патријарх у Будви?

Патријарх српски Иринеј боравиће у Будви 27. и 28. септембра, гдје ће у манастиру Подластва у Грбљу бити организовано обиљежавање 800 година аутокефалности СПЦ.
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол) -
Патријарх Иринеј (фото: Tanjug / Димитрије Гол)

Невладина организација Црногорски покрет поднијела је Врховном државном тужилаштву Црне Горе кривичну пријаву против НН особе, власника билборда којим се грађани позивају на свечаност.

Та НВО поднијела је пријаву због, како су навели, "кривичног дјела експлицитног позивања на противуставно отцјепљење дијела Црне Горе".

Како се наводи у пријави, НН особе, власници билборда у будванској општини, “"озволиле су да се на билбордима истакну плакати преко којих се 27. и 28. септембра позивају грађани на скуп у грбљанском манастиру Подластва на такозвану "централну прославу 800 година аутокефалности Српске православне цркве", преноси ЦдМ.

Према њиховим ријечима, тим натписом, у коме су одвојено везником и исписана имена црногорске државе и њенога дијела, јасно је истакнуто да организатори Боку Которску не сматрају интегралним делом Црне Горе, што је, додају, кажњиво.

Црногорски покрет наводи да се "мржња индиректно распирује према црногорској држави и Црногорцима, који су 1918. године били мета злочиначких похода српске војске, жандармерије и свештенства Српске православне цркве на нашу земљу и слободу".

Црногорски покрет предлаже да се покрене поступак и да се уклоне плакати са билборда, а да се наводним починиоцима кажњивих дјела одреди казна.

Како су извјештавали црногорски медији претходних дана, позивајући се на организаторе, централна прослава поводом јубилеја аутокефалности СПЦ и светосавља у Црној Гори и Боки Которској требало би да окупи велики број вјерника.

На челу организационог одбора налази се митрополит црногорско-приморски Амфилохије, а осим свештенства манастира, међу члановима одбора је и предсједник општине Будва Марко Бато Царевић из опозиционог Демократског фронта.

У Будви би требало да буде постављено укупно 30 билборда којима се најављује ова прослава.