latinica  ћирилица
16/09/2019 |  12:35 ⇒ 12:44 | Аутор: СРНА

Линта: Декларација СДА је незванична објава рата Српској

Програмска декларација СДА је ратнохушкачка и представља незваничну објаву рата Србима у Републици Српској, оцјењује предсједник Одбора Скупштине Србије за дијаспору и Србе у региону Миодраг Линта.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

- Програмска декларација СДА која предвиђа оснивање републике БиХ, уз укидање ентитета и увођење "босанског језика", додатно шири неповјерење и подиже тензије између Срба и Бошњака с циљем дестабилизације политичке ситуације у БиХ - навео је Линта у саопштењу.

Он је оцијенио да је лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу јасно да српски народ никада неће прихватити оснивање унитарне БиХ, али очигледно није спреман да прихвати чињеницу да само досљедно поштовање изворног Дејтонског мировног споразума може бити један од темеља историјског договора српског и бошњачког народа.

Линта подсјећа да СДА од свог оснивања до данашњег дана води непријатељску политику према српском народу у БиХ засновану на "Исламској декларацији" Алије Изетбеговића.

Због тога је, напомиње Линта, Алија Изетбеговић био спреман да жртвује мир за стварање БиХ који би била уређена на шеријатском праву и у којој би Бошњаци имали доминацију, а Срби били мањина.

Линта истиче да послије завшетка рата СДА никада није искрено прихватила Републику Српску као трајну и уставну категорију, већ је покретала иницијативе чији је суштински циљ био њено укидање.

Он подсјећа да је, на основу захтјева бившег бошњачког члана Предсједништва БиХ Сулејмана Тихића, Уставни суд БиХ још 2007. године донио одлуку о укидању грба /двоглави орао/ и химне /Боже правде/ Републике Српске.

Због тога је, додаје Линта, Република Српска била принуђена да усвоји нову химну "Моја Република" и нови грб, који се састоји од поља у бојама заставе Републике Српске преко којег је златни иницијал Републике Српске.

Он напомиње да је, на основу захтјева бившег бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића, Уставни суд 2015. године донио одлуку укидању 9. јануара као Дана Републике Српске.

Међутим, истиче Линта, након одржаног референдума у Републици Српској и измјена одређених закона 9. јануар се и даље слави као Дан Републике.

- Осим тога, СДА Бакира Изетбеговића већ више година најављује покретање захтјева за оспоравање имена Републике Српске пред Уставним судом БиХ који одлуке доноси прегласавањем српских судија - додао је Линта.

Конгрес СДА усвојио је Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.