latinica  ћирилица
16/09/2019 |  12:55 | Аутор: СРНА

До 30. септембра уплата друге рате пореза на непокретности

Пореска управа Републике Српске позива обвезнике пореза на непокретности да до 30. септембра измире другу рату обавезе по пореском рачуну за ову годину, као и евентуално још неизмирене износе по основу пореза на непокретности из претходних година, саопштено је из ове управе.
Пореска управа Републике Српске - Фото: РТРС
Пореска управа Републике СрпскеФото: РТРС

У саопштењу је наведено да је прописани рок за уплату друге рате до комплетног износа најкасније до 30. септембра, а да ће власницима непокретности у Српској, који нису платили доспјеле обавезе пореза на непокретности, износ бити увећан за трошкове поступка принудне наплате и камате.

- Пореска управа ће интензивирати активности на принудној наплати овог прихода локалних заједница користећи све законски расположиве мјере - од блокада рачуна, пљенидбе покретне имовине до уписа хипотека на непокретну имовину, као крајње мјере наплате ове пореске обавезе - наведено је у саопштењу.

Из ове управе наводе да им циљ није само кажњавање пореских обвезника и спровођење поступака принудне наплате, због чега на вријеме, прије истека рока, подсјећају обвезнике пореза на непокретности да измире своје евентуалне обавезе.

Пореска управа Републике Српске позива и све оне који још нису пријавили своју непокретну имовину, да то учине одмах, јер ће непријављене непокретности које буду идентификоване - бити пријављене по службеној дужности, а власницима уручени порески рачуни са обрачунатим каматама и новчаном казном.

- Износ казне је од 500 КМ до 1.500 КМ за физичка лица, те од 1.000 КМ до 3.000 КМ за правна лица, по непријављеној непокретности - упозорили су из Пореске управе Републике Српске.