latinica  ћирилица
16/09/2019 |  13:15 ⇒ 17:41 | Аутор: РТРС

Отворена новоизграђена дионица Источног транзита у Бањалуци (ФОТО)

Изградњом посљедњих пола километра саобраћајнице у Бањалуци је завршен Источни транзит, пројекат који је на реализацију чекао неколико деценија. Тиме су повезана два бањалучка насеља Обилићево и Старчевица, а саобраћај додатно растерећен. Новоизграђена дионица коштала је 1,5 милиона марака.

Оно на шта су Бањалучани чекали неколико деценија, сада је реализовано. Завршен је Источни транзит. Након што је прије двије године завршена прва дионица у насељу Обилићево, данас је за саобраћај отворена цијела дужина Источног булевара.

Подсјећамо овај пројекат је заустављен давне 1986. године због неријешених имовинско правних односа.

Градоначелник Игор Радојичић, изразио је задовољство урађеним послом, наглашавајући да је Бања Лука, изградњом Источном транзита, практично добила нови булевар источном страном града.

-Још прије 50 година пројектован је прстен око града и оно што је некада требало да буде обилазница, данас је, због изградње бројних објеката у близини, практично постала градски булевар. Бања Лука је у међувремену расла и ово је жила куцавица на коју се слијева саобраћај са Старчевице и Обилићева. Сада практично имамо цијели источни булевар око града који води преко Обилићева, Ребровца, Бањалучког поља све до „Леснине“ – рекао је Радојичић.

Директор предузећа Путеви Републике Српске Ненад Нешић, казао је да, изградњом посљедње дионице Источног транзита, ријешен један од највећих саобраћајних проблема у Бањој Луци.

Он је прецизирао да је у изградњу ове дионице уложено 1,5 милиона КМ, те да укупна дужина трасе износи 580 метара.

Како је најављено, идући велики посао на Источном транзиту бити предстојећа изградња велике кружне раскрнице код објекта „Леснине“.

Ова раскрсница ће бити грађена упоредо са реконструкцијом Улице Ивана Горана Ковачића, чиме ће се квалитетно спојити Источни и Западни транзит.