latinica  ћирилица
16/09/2019 |  13:22 | Аутор: СРНА

Милуновић: Доградњом Закона о раду могуће ријешити одређена питања

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да је доградњом Закона о раду могуће ријешити одређена питања битна за послодавце и синдикате, а која су раније била регулисана општим колективним уговором.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Милуновић је подсјетио да о овом уговору и даље нема договора социјалних партнера – синдиката, послодаваца и Владе Српске.

- Мораћемо и да преиспитамо сам општи колективни уговор који не постоји, нити је потписан у земљама окружења и у ЕУ. Преговори у многим земљама се одвијају директно између послодаваца и синдиката, а мало гдје као код нас, у којима учествује и Влада - рекао је Милуновић новинарима данас у Бањалуци.

Он је навео да је Уставом Српске дефинисано колективно преговарање, али не и то да мора постојати општи колективни уговор, додавши да се питања битна за послодавце и синдикате могу регулисати и посебним и гранским колективним уговорима.

- Препустићемо то радним групама да видимо колико компромиса и заједничких рјешења можемо да нађемо и колико их може бити у самом Закону о раду, а онда ћемо дефинисати који вид колективног уговарања ћемо предвидјети нашим законом - навео је Милуновић.

Он је поновио да је Влада настојала да се о општем колективном уговору постигне компромис, али да преговори нису дали резултате. - Како ће се даље разговарати о томе, не могу предвидјети - истакао је Милуновић.

Када је ријеч о оптужбама из Савеза синдиката Републике Српске да већи број удружења послодаваца који дјелују у оквиру Уније удружења послодаваца нису уредно регистрована у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, Милуновић је рекао да Министарство води регистар и послодаваца и синдиката, али да се не бави питањима њихове унутрашње организације.

- Кога ће да одреди Унија као преговарача ствар је њене организације и на то не можемо утицати. Унија је у нашем регистру, као и синдикати, а ко ће их представљати ствар је њиховог унутрашњег договора. Ту ништа није спорно са становишта прописа - рекао је Милуновић.