latinica  ћирилица
16/09/2019 |  13:29 ⇒ 14:24 | Аутор: srpskainfo.com

Истрага против благајника ИЗ у Приједору због проневјере 101.000 КМ

Благајник Меџлиса Исламске заједнице у Приједору Харис Чиркић осумњичен је да је проневјерио најмање 100.000 марака са рачуна ове вјерске организације, открива Српскаинфо.
Унутрашњост џамије (фото: medzlisprijedor.com) -
Унутрашњост џамије (фото: medzlisprijedor.com)

Чиркић још није ухапшен, али инспектори воде интензивну истрагу о његовим мутним радњама на пословнима благајника у ИЗ Приједор - пише Српскаинфо.

Да се истрага против њега води потврдили су и у Полицијској управи Приједор, гдје нису откривали детаље око овог случаја.

Портпарол ПУ Приједор Весна Пачариз рекла је да је њима пријављено да је од стране одговорног лица Меџлиса Исламске заједнице почињено кривично дјело проневјера.

– Уз сагласност Окружног јавног тужилаштва Приједор, предузимамо све потребне радње ради утврђивања свих околности наведене пријаве – истакла је Пачаризова.

Сумња

Српскаинфо пише да су у Меџлису ИЗ Приједор недавно открили да недостаје новац на њиховим рачунима, те сумњају да је управо Чиркић одговоран за то.

– За овај случај одговорни у Исламској заједници сазнали су недавно, када је утврђено да нису плаћена одређена потраживања из Бихаћа. Он је био дужан да плати неке раднике или тако нешто, и за то је требао да пребаци 50.000 марака на њихов рачун. Међутим, када нису добили новац они су позвали Чиркића и питали у чему је проблем. Он се на почетку правдао да је за то крива банка и да они још нису пребацили новац, али на крају су схватили да неће добити договорене паре – појашњава извор Српскаинфо.

Они су се затим пожалили главном имаму Хусеину Велићу, који је даљим провјерама утврдио да новац није уплаћен, те је посумњао да у каси недостаје још већа цифра.

Он је цијели случај пријавио полицији како би се утврдило колико дуго и колико тачно новца је проневјерио благајник Чиркић. Велић је пријавио да су израчунали да на рачуну недостаје најмање 101.000 марака.

Чиркић се правдао да постоји тај новац, да је на рачуну, али првим провјерама те паре нису пронађене.

– Ако се докаже његова кривица за овај мањак, биће тешко утврдити колика је стварна штета коју је причинио овај благајник. Према првим доказима који су инспектори скупили, сумња се да је он новац узимао директно на руке, па због тога нема трагова о току новца – истиче извор из истраге.

Каже да је новац долазио из донација, али и прилога вјерника. Чиркић је био дужан да тај новац спреми на рачун Исламске заједнице Приједор. Међутим, он га је задржавао.

Због тога ће бити веома тешко утврдити колико је новца прошло кроз његове руке и колико је од тога остало у његовом џепу.

– Чиркић ће ускоро бити саслушан због ових проневјера и највјеровазније ће против њега бити поднесен извјештај надлежном тужилаштву – истакао је поменути саговорник.

Према кривичном закону Републике Српске, за проневјеру већу од 50.000 марака може се добити од 2 до 10 година затвора.