latinica  ћирилица
16/09/2019 |  14:06 ⇒ 14:09 | Аутор: СРНА

У сриједу обиљежавање 24 године од одбране западних граница Српске

У Новом Граду ће у сриједу, 18. септембра, бити обиљежене 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије, када је на подручју три општине убијено више од 100 лица.
Душко Милуновић - Фото: СРНА
Душко МилуновићФото: СРНА

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је новинарима у Бањалуци да је одбрана западних граница Српске 18. и 19. септембра 1995. године била једна од великих и важних побједа српске војске у одбрамбено-отаџбинском рату.

- Приликом обиљежавања присјетићемо се страдалих бораца и цивила које су убиле хрватске снаге у свом крвавом пиру - додао је Милуновић.

Он је подсјетио да и даље нема подигнутих оптужница за хрватске злочине над српским војницима и цивилима, нити плаћања одштете за велику материјалну штету.

- Погинуло је 111 наших људи, или 57 цивила и 54 војника и полицајца. То говори да су убијали сваког на кога су наишли - истакао је Милуновић.

Милуновић је додао да су у нападу на западна подручја Српске учествовале елитне хрватске јединице, али да су се херојска српска војска, полиција и становништво веома успјешно одбранили.

- Губици хрватских снага били су велики - рекао је Милуновић.

Помоћник министра Радомир Граонић рекао је да ће програм обиљежавања почети у 10.00 часова поменом и полагањем вијенаца код Спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у насељу Туњице, код Новог Града.

- У 10.40 часова код Централног споменика погинулим борцима одбрамбено-отаџбинског рата у Новом Граду биће служен парастос, а у 11.00 часова положени вијенци - најавио је Граонић.

Он је додао да су у 11.15 часова планирана обраћања званичника, а потом и пригодан умјетнички програм.

Обиљежавање 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Конференцији за новинаре присуствовао је савјетник министра Милуновића генерал Милан Торбица.

Материјална штета која је причињена у хрватској агресији на подручје Козарске Дубице, Новог Града и Костајнице 1995. године процјењује се на око 180 милиона КМ.