latinica  ћирилица
16/09/2019 |  14:58 ⇒ 15:01 | Аутор: СРНА

Иванцов: Потребна досљедна реализација Дејтона, а не нове алтернативне идеје

Амбасадор Русије у БиХ Петар Иванцов је, поводом програмске декларације коју је усвојила СДА, изразио увјерење да је сада потребна досљедна реализација одредаба предвиђених у дејтонском Уставу, а не нове алтернативне идеје.
Петар Иванцов - Фото: РТРС
Петар ИванцовФото: РТРС

- Колико ја разумијем, одлуке Конгреса одражавају планове руководства СДА око реорганизације уређења БиХ. Очигледно да они нису у складу са уређењем земље према Дејтонском мировном споразуму - рекао је Иванцов Срни.

Иванцов истиче да су у програмским документима Конгреса СДА предложени реформа Устава, те преиспитивање принципа административне и територијалне организације БиХ, укључујући промјене назива земље, као и трансформација институционалног система органа власти, што не одговара основним начелима Дејтонског мировног споразума, који гарантује равноправност три констутативна народа и широка овлаштења ентитета.

- Узимајући ово у обзир, сасвим је разумљиво једногласно одбацивање најављене агенде од српског и хрватског народа. Нажалост, у тренутној унутрашњој политичкој ситуацији када годину дана након избора није могуће формирање новог Савјета министара, такве изјаве само компликују процес формирања власти, не доприносе постизању и реализацији неопходних уговора - сматра руски амбасадор.

Када је ријеч о његовом присуству Конгресу СДА 14. септембара, Иванцов је рекао да је СДА кључна политичка странка бошњачког народа, што су потврдили резултати посљедњих општих избора, те нагласио да ниједна одговорна амбасада у БиХ не може квалитетно да ради без сарадње са водећим политичким странкама које представљају три конститутивна народа.

- Полазим од тога да су контакти са њом /СДА/ дио мојих обавеза као представника Русије у БиХ - додао је Иванцов.

Конгрес СДА усвојио је Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.

Повезане вијести:

ОХР: Промјене Устава БиХ само у складу са процедурама