latinica  ћирилица
16/09/2019 |  15:01 ⇒ 15:03 | Аутор: СРНА

Инцко крши одредбе Устава БиХ и ставља се на страну антидејтонске резолуције СДА

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је Срни да из Канцеларије високог представника /ОХР/ нису нашли за сходно да се сами огласе поводом програмских докумената које је усвојила СДА у суботу, већ су то учинили, како се види, на инстистирање медија, иако је потпуно јасно да су документи и антиуставни и антидејтонски.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Умјесто да се то и констатује, јер високи представник јесте тумач Дејтонског споразума, из саопштења доступног јавности видимо да се високи представник крије иза Савјета за провођење мира /ПИК/, који нема дејтонско упориште, као и да се и даље обрачунава са Републиком Српском - истакао је Додик упитан да прокоментарише одговор ОХР-а Срни у којем су навели да "свака измјена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним у Уставу", додајући да "Управни одбор Савјета за провођење мира константно потврђује неупитно опредјељење територијалном интегритету БиХ".

Додик је указао да се у одговору ОХР-а види да они БиХ виде као државу састављену од два ентитета, али нигдје не помињу другу одредницу истог члана Устава, а она гласи и три конститутивна народа, чиме и сам високи представник крши одредбу Устава БиХ и ставља се на страну антидејтонске резолуције СДА.

- БиХ јесте државна заједница, а Република Српска је постојала и прије Дејтона и Устава БиХ, јер како би иначе могла бити потписница свих анекса Дејтонског мировног споразума, па и Устава БиХ. /Висоски представник за БиХ/ Валентин Инцко би морао да зна да је Република Српска већ у Женеви, прије дејтонске конференције, имала међународни субјективитет, што значи и прије Дејтонског споразума, и прије самог високог предсртавника, дакле и прије Валентина Инцка - подсјетио је српски члан Предсједништва.

Такође, Додик је подсјетио и на чињеницу да је Савјет за провођење мира, који се помиње и данас у саопштењу ОХР, самоорганизовано тијело које није предвиђено ни Дејтонским споразумом нити било којом релевантном резолуцијом Савјета безбјдности УН, па је мишљење ПИК-а само мишљење држава чланица самоокупљених у том тијелу.

- Паулина Невил Џоунс, некадашњи политички директор Министарства спољних послова Велике Британије, рекла је да је Савјет за провођење мира обична подвала, иако је у име Велике Британије учествовала у његовом самоорганизовању - истакао је Додик у изјави за Срну.