latinica  ћирилица
16/09/2019 |  15:17 | Аутор: СРНА

У Српској анкетирање 30.000 домаћинстава у првом кварталу

На подручју Републике Српске у првом кварталу анкетирања домаћинстава ради израде главног оквира узорка, које ће почети сутра, биће обухваћено око 30.000 домаћинстава у 51 јединици локалне самоуправе, најављено је из Завода за статистику Републике Српске.
Попис становништва - Фото: архив
Попис становништваФото: архив

Упитник садржи 13 питања, почевши од питања о имену и презимену, полу, датуму рођења, о статусу објекта, броју чланова домаћинстава, старосној структури, те образовним карактеристикама.

Предвиђено трајање пописивања за један квартал је 22 дана.

Из Завода за статистику Републике Српске наглашавају да су прикупљени подаци из Анкете строго повјерљиви и биће кориштени искључиво у статистичке сврхе.

- Анкетари ће умјесто упитника на папиру користити лаптопе са инсталираном апликацијом помоћу које ће се вршити унос података и достављати статистичким институцијама на дневној бази - наводи се у саопштењу.

Анкетирање ће спровести овлаштени анкетари званичних статистичких институција у БиХ - Републички завод за статистику, Агенција за статистику БиХ и Федерални завод за статистику, а пројекат ће трајати три године.

- Спровођење овог важног пројекта је од изузетног значаја за статистичке институције будући да главни оквир узорка служи као основа за анкетна истраживања као што су анекта о радној снази и анкета о потрошњи домаћинстава - наведено је у саопштењу.

Анкетирање ће бити реализовано кроз пројекат "Подршка статистичком систему БиХ за припрему главног оквира за узорак", уз финансијску подршку делегације ЕУ у БиХ.