latinica  ћирилица
16/09/2019 |  15:25 ⇒ 17:45 | Аутор: РТРС

Невесиње: Већи број уписаних првачића

Док се у бројним локалним заједницама у Српској број првачића смањује, у Невесињу је ова школска година изузетак – уписано је 11 првачића више у односу на претходну. Ипак, и та херцеговачка општина, усљед расељавања и негативног прираштаја, биљежи укупан тренд пада броја школараца.

Међу 1.032 основца, у Невесињу је ове године 112 првачића, од којих 101 у централној школи.

Новоуписани школарци распоређени су у четири одјељења у централној школи и комбинованим разредима у подручним одјељењима.

Збгог укупног смањења броја ученика, у невесињској основној школи претходне три године број одјељења смањио се за тринаест. Одређен број наставника је дјелимично или потпуно остао без норме часова. Недостајући фонд, дио наставника нашао је у другим школама у регији, а дио је ангажован у централној школи, у продуженом боравку или јутарњем чувању.

Осим расељавања и пада наталитета у руралном подручју, проблем је, тврде у школи, и промјена уписних подручја за мањи број ученика.

Мара Шаран, директорица ОШ “Ристо Пророковић” истиче да се родитељи ученика довијају на разне начине око пријаве пребивалишта која припада централној школи и да су они у том случају немоћни.

Шаранова каже да, за сада, нико од наставника није остао без запослења.