latinica  ћирилица
16/09/2019 |  16:04 ⇒ 18:15 | Аутор: СРНА

Видаковић: Сви пензионисани полицајци да примају пензије под једнаким условима

Пензионисани полицајци са регије Бирач подржавају Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о полицији Републике Српске да полицајци након завршеног радног вијека иду под повољнијим условима у пензију, али и траже да се створе законске могућности да до сада сви пензионисани полицајци примају пензију по једнаким, односно повољним условима.
Родољуб Видаковић - Фото: СРНА
Родољуб ВидаковићФото: СРНА

Представник пензионисаних полицијаца са регије Бирач Родољуб Видаковић рекао је новинарима након данашњег састанка пензионисаних полицајаца те регије да је затражено од представника власти, односно од свих посланика у Народној скупштини Републике Српске, да покрену иницијативу да буду створене законске могућности за то. 

- Влада Републике Српске требало би да припреми нацрт закона о измјенама и допунама овог закона да и ова већ пензионисана популација полиције буде обухваћена новим законом да добију повољније пензије, а не да им се исплаћују пензије на име 40-годишњег радног просјека - рекао је Видаковић.

Видаковић је подсјетио да нови закон предвиђа да полиција иде у пензију са обрачунатим петогодишњим најповољнијим просјеком плате, а дискриминише полицајце који су раније отишли у пензију и најзаслужнији су за стварање Министарства унутрашњих послова /МУП/ Републике Српске и отаџбине Српске. 

- Закључили смо да премијер Републике Српске Радован Вишовић и министри унутрашњих послова и рада и борачко инвалидске заштите Републике Српске Драган Лукач и Душко Милуновић приме делегацију са овог скупа како би их темељно упознали о овом проблему - навео је Видаковић.

Он је нагласио да су сви до сада пензионисани полицајци, углавном, били борци прве категорије и да, у складу с тим, имају пуно право да траже да се у разумном року изнађу могућности како би и ова категорија полицијских службеника остварила повољније пензије. 

- Ми смо, иако смо пензионисани, и даље професионалци и нећемо на протесте јер Република Српска ионако има много непријатеља, али тражимо да се уврстимо у повољнији положај пензионисања - рекао је Видаковић.

Он је додао да многи пензионисани полицајци због мале пензије под старе дане раде свакојаке послове да би побољшали свој материјални положај, што не приличи људима који су сав свој живот посветили раду и стварању угледа МУП-а Републике Српске.

Милан Мркајић, који је радио на позицији инспектора за општи криминалитет у Полицијској станици Шековићи, каже да је у пуну пензију, која износи 480 КМ, отишао прије девет година.

Он је апеловао на надлежне органе Републике Српске да обрате пажњу на ову категорију полиције, јер су приморани због мале пензије да раде послове испод људског достојанства само да би додатно зарадили за себе и своју породицу.

Педсједник Борачке организације града Зворника Лазар Ристић рекао је да Борачка организација подржава активност пензионисаних полицајаца јер су они са осталим борцима изнијели велики терет у стварању Републике Српске и бољег сутра свом народу. 

- Подржавамо њихове напоре да се изједначе са висином пензије које су у приједлогу новог закона - рекао је Ристић и изразио наду да ће иницијатива пензионисаних полицајаца наићи на разумијевање.