latinica  ћирилица
16/09/2019 |  16:12 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Нови Град: У сриједу обиљежавање 24. годишњице одбране западнокрајишких општина

У организацији Одбора за његовање традиције ослободилачких ратова Владе Републике Српске, у Новом Граду ће у сриједу, 18. септембра бити одржана централна манифестација поводом двадесетчетврте годишњице одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

Прије 24 године, хрватска авијација и артиљерија, под окриљем злочиначке акције Олуја у два наврата гађале су избјеличке колоне и Сводну код Новог Града. Трагови разарања, видљиви су и данас. За жртве, правде још нема.

Хрватски циљ било је етничко чишћење Срба са ових простора. У агресији хрватске војске прије 24 године убијена су 54 цивила и 50 припадника Војске Републике Српске.

- Осамнаестог септембра обиљежавамо једну велику побједу српске војске и одбрану западних граница Српске и БиХ од хрватске агресије. То је једна од великих побједа, а исто тако је и дан сјећања на све оне који су погинули - рекао је Душко Милуновић министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Процјењује се да је на подручју ове три општине причињена материјална штета већа од 173 милиона марака.

- Вјерујемо да БиХ као држава треба да инсистира на одштети од стране Хрватске и да се кроз одређени вид надокнаде то питање ријеши - нагласио је начелник Општине Нови Град Мирослав Дрљача.

Даријан Бабић, начелник Одјељења за стамбено-комуналне полсове општине Козарска Дубица, истакао је да су у нападу највише страдали индустријски и стамбени објекти.

- Буквално на подручју града није било нијендог објекта који није имао на себи оштећења од граната - додао је Бабић.

Битка за одбрану западнокрајишких општина била је битка над биткама, кажу борци. У покретању поступка наплате ратне штете, заказала је, истичу, Босна и Херцеговина.

- Мислим да се БиХ није уопште потрудила да се наплати одштета, јер није било у интересу друга два народа у БиХ пошто су њихови народи учествовали у нападу на Српску да изврше и наплате одштету - истиче Маринко Гачић, предсједник Борачке организације општине Нови Град.

Централна манифестација „Одбране западних граница Републике Српске и БиХ од хрватске агресије“ биће одржана у сриједу у Новом Граду.