latinica  ћирилица
16/09/2019 |  18:02 ⇒ 19:48 | Аутор: РТРС

О декларацији СДА коначно се огласили из ОХР-а и то тек на упит медија

Програмска декларација СДА, којом желе "републику БиХ", без ентитета протресла је политичку сцену у БиХ и региону, али не и међународну заједницу. Тек на наш захтјев, без осуде, из ОХР-а одговарају да БиХ није државна заједница и да промјене Устава нема без сагласности конститутивних народа у БиХ.

Док су се смјењивала упозорења да је декларација СДА позив на сукоб - међународна заједница у БиХ је ћутала. Тек на наше инсистирање, из ОХР-а је стигао дипломатски стерилан одговор да Управни одбор Савјета за провођење мира константно потврђује неупитно опредјељење територијалном интегритету БиХ.

- БиХ није државна заједница, два ентитета правно постоје само на основу Устава БиХ. Свака измјена унутрашње организације БиХ мора бити усвојена у складу са процедурама предвиђеним у Уставу, што захтијева широку подршку унутар политичког спектра БиХ, укључујући све конститутивне народе - стоји у саопштењу ОХР-а.

Високи представник умјесто да тумачи Дејтон, крије се иза Савјета за спровођење мира који нема дејтонско упориште, и даље се обрачунава са Републиком Српском, узвратио је српски члан Предсједништва Милорад Додик. Осврнувши се на саопштење ОХР-а, Милорад Додик је рекао да Инцко не поштује одредбу Устава према којој је БиХ састављена од два ентитета и три конститутивна народа.

- БиХ јесте државна заједница, а Република Српска је постојала и прије Дејтона и Устава БиХ, јер како би иначе могла бити потписница свих анекса Дејтонског мировног споразума, па и Устава БиХ. Валентин Инцко би морао да зна да је Република Српска већ у Женеви, прије дејтонске конференције, имала међународни субјективитет, што значи и прије Дејтонског споразума, и прије самог високог представника, дакле и прије Валентина Инцка - изјавио је Додик.

Овакав став ОХР-а за Српску није новина. Предсједница Жељка Цвијановић подсјећа на резолуције и декларације које је предлагао и усвајао СНСД, а које нису биле ни антиуставне, нити антидејтонске. На то, каже, међународна заједница никад није ћутала.

Конгрес СДА (Фото: РТРС)

- Никад овдје није постојао избаланстиран приступ. Ја, чак, мислим да су многе ствари, које "испали" бошњачка политичка сцена, ствар договора са странцима. Онда не можете очекивати да ти странци реагују - изјавила је Цвијановићева.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов сматра да БиХ нису потребне нове алтернативне идеје, већ реализација Дејтонског споразума. У саопштењу, Иванцов истиче да су у програмским документима СДА садржани елементи који не одговарају основним начелима мировног споразума, а који гарантују равноправност три народа и широка овлаштења ентитета.

- Узимајући ово у обзир, једногласно одбацивање најављене агенде од стране српског и хрватског народа је сасвим разумљиво. Нажалост, у тренутној унутрашњој политичкој ситуацији, када годину дана након избора није могуће формирање новог Савјета Министара, такве изјаве само компликују процес формирања власти - нагласио је Иванцов.

За професора уставног права Радомира Лукића декларација СДА није ништа друго до покушај стварања "Велике БиХ“ на темељима "Исламске декларације“ Алије Изетбеговића. Оцјењује да другачије БиХ нема без договора свих народа.

- Други пут је пут сукоба унутрашњег грађанског рата у којем они мисле да могу побиједити, а не могу. Чврсто сам убијеђен да је једино Устав БиХ њен једино могући устав, не само данас и сутра, већ и за дуги низ вијекова који послије нас слиједе - каже Лукић.

Декларација СДА наишла је на осуду и хрватских политичара и аналитичара у БиХ. Уз додатно заоштравање политичких односа, аналитичар Зоран Крешић из Мостара у документу СДА види оживљавање Исламске декалрације.

- Ради се о покушају да се исправи грешка коју је Алија Изетбеговић направио у Дејтону. Покушава се вратити оно што је изгубљено у Дејтону. То није прихватљиво код друга два народа. Свјесно се гура прст у очи - истиче Крешић.

Огласили су се данас и из СДА. Истичу да неће одустати од свог, како га зову, легитимног циља, а то је Република Босна и Херцеговина. Никоме, истичу, не пријете, али их, кажу, реакције из Републике Српске и Србије неће ућуткати.