latinica  ћирилица
16/09/2019 |  18:11 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Лицемјерно је позивати на несарадњу са СДА, док с њима сједиш у Савјету министара

СНСД подржава став почасног предсједника ПДП-а Младена Иванића да не треба сарађивати са СДА, али под условом да је кадар његове странке и коалиције већ изашао из Савјета министара и више не сједе тамо са члановима СДА, рекао је портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Уколико то нису урадили нема никакве потребе да нама држе лекције јер је веома лицемјерно истовремено бити са СДА у Савјету министара и примати неколико енормних плата, а другима говорити о томе да се не треба сарађивати са СДА - истакао је Ковачевић у изјави Срни.

Он је рекао да СНСД подржава став да се са СДА не сарађује и позива све политичке странке у Републици Српској да заједно заузму такав став и да јасно укажу да је СДА фактор нестабилности у дејтонској БиХ, али и у цијелом региону.

- Предуслов да би се то догодило јесте да кадар из СДС-а и ПДП-а напусти технички мандат Савјета министара и на тај начин јасно укажу на срамно антидејтонско дјеловање СДА - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, СНСД остаје јасно привржен Дејтонском споразуму, а све што је антидејтонско дјеловање сматра апсолутно недопустивим.

Он је најавио да ће СНСД у сриједу, 18. септембра у Бањалуци одржати прву сједницу Главног одбора и дати јасне недвосмислене одговоре и на Програмску декларацију СДА, али и на све остале актуелне проблеме БиХ.

Иванић је рекао данас да је СДА декларација показала шта јој је циљ, а то је БиХ без ентитета и Републике Српске, те да мисли да би већина партија из Српске требало да им стави до знања да им СДА није партнер док то не промијени.

Конгрес СДА усвојио је Програмску декларацију у којој се наводи да је примарни и дугорочни циљ ове странке усвајање устава којим би БиХ била дефинисана као демократска, регионализована, правна и социјална држава под називом "република БиХ", са три нивоа власти - државним, регионалним и локалним.