latinica  ћирилица
16/09/2019 |  19:18 ⇒ 17/09/2019 | 08:08 | Аутор: РТРС

Из И.Сарајева поручују Изетбеговићу: Нађите друге теме за политичке игре

Оштре реакције на декларацију СДА стижу и из Источног Сарајева. Према овом документу, СДА би да Сарајево организује у пријератним границама, са дијеловима који сада припадају Републици Српској. Из Источног Сарајева Бакиру Изетбеговићу и СДА јединствено поручују да нађу друге теме за политичке игре.

На идеју СДА да Сарајево поново буде организовао у пријератним границама, стиже јединствен одговор из комшилука! Садашњи становници Источног Сарајева, протјерани из оног федералног дијела поручују: Мјеста за овакве сне једноставно нема!

И бивши борци су без дилеме - упозоравају Изетбеговића и СДА да не играју игре са Источним Сарајевом и Републиком Српском. Цијена је прескупо плаћена – 4.000 погинулих бораца, који су на сарајевско – романијској регији зауставили десетине непријатељских офанзива.

Из градске управе Источног Сарајева подсјећају ауторе декларација да слични програмски циљеви нису прошли ни 1991. и 1992. године, па неће, кажу, ни данас. Никаквог уједињавања, спајања, припајања нема, нити ће га бити.

- У граду Источно Сарајево живи неких 65.000 Срба који имају способности и снаге да заједно са институцијама Српске направе себи угодно мјесто за живот. Ми данас у Српској живимо слободно и мислим да ће овдје бити довољно снаге, памети и храбрости да се и у будућности одупремо оваквим иницијативама - рекао је градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић.

Мирослав Лучић предсједник Скупштине Града И.Сарајево упозорава да ако СДА настави са оваквим понашањем довешће у питање реализацију пројеката од заједничког интереса, прије свега активности које су везане за промоцију туристичких потенцијала и једног и друог града.

Зарад живота под окриљем Републике Српске, сарајевски Срби били су дио и библијског егзодуса 90-их година. Градили су и изградили нове домове, истовремено градећи и нови Град. И из тог града стиже јасна порука – сањамо своје – а не Изетбеговићеве сне.