latinica  ћирилица
16/09/2019 |  19:43 ⇒ 20:06 | Аутор: СРНА

"Институционалном сарадњом до бенефита за српски народ"

Представници градских управа Источног Сарајева и Новог Сада, те општине Херцег Нови најавили су на данашњем састанку институционалну сарадњу ова три града која ће донијети бенефите српском народу.
Источно Сарајево - Фото: СРНА
Источно СарајевоФото: СРНА

Замјеник градоначелника Источног Сарајева Данко Вучетић рекао је да ће са Херцег Новим сарадња бити фокусирана на туризам, преко туристичких организације ова два града. 

- Институционално, односи ће бити успостављени и на пољу културе - истакао је Вучетић након састанка представника ових градова у Источном Сарајеву, додавши да је разговарано и о понуди сезонске радне снаге у љетним мјесецима у Херцег Новом.

Он је подсјетио да је Источно Сарајево већ успоставило сарадњу са Новим Садом и то кроз сарадњу два универзитета, али и у области културе и туризма. 

- У фебруару смо договорили одређене видове сарадње са Новима Садом, а сада смо то наставили. Све ћемо финализовати у наредном периоду - рекао је Вучетић.

Он је додао да су културни центри Источног Сарајева и Новог Сада већ постписали споразум о сарадњи што ће бити основа за наставак сарадње у области културе.

Помоћник градоначелника Новог Сада Александар Петровић рекао је да нема ниједне природне препреке - језера, планине, али ни једне особе или политичара који може да раздвоји српски народ.

Према његовим ријечима, данашњи састанак у Источном Сарајеву искориштен је да се отворе многе теме, првенствено, да се са протоколарне сарадње, која је била до сада, пређе на институционалну сарадњу Источног Сарајева и Новог Сада. 

- Ускоро ће бити потписивање споразума о сарадњи Источног Сарајева и Новог Сада у неколико сфера друштвеног живота, гдје смо нашли заједнички интерес - истакао је Петровић, те додао да је прије свега ријеч о култури, привреди, са посебним освртом на туризам, те сарадњи универзитета.

Он је изразио жељу да сарадња два града буде на много већем нивоу и ефикаснија, са циљем доношења бенефита српском народу са обје стране ријеке Дрине.

Предсједник општине Херцег Нови Стеван Катић рекао је да је иницијатива за успостављање сарадње Источног Сарајева и ове црногорске општине била и у претходном периоду, али да је сада дошло вријеме да се она и формализује. 

- У наредном периоду ћемо договорити мјесто и датум потписивања споразума о сарадњи два града, на обострано задовољство, јер Источно Сарајево има свој бренд, зимски туристички центар Јахорину, док је Херцег Нови био бренд бивше Југославије, а сада је окосница туризма у Црној Гори - истакао је Катић, додавши да ова три града морају да сарађују и да се увезују.

Директор Туристичке организације "Јахорина" Игор Тошић рекао је да госте из Новог Сада и Херцег Новог упознао о чињеници да је туризам у Источном Сарајеву у експанзији, што отвара многе перспективе, нагласивши да га треба унапређивати. 

- Туристичка организација је у протеклом периоду остварила сарадњу са Привредном комором Војводине - рекао је Тошић, додавши да су као гости ове коморе наступали на сајму у Новом Саду.

Када је ријеч о туристичкој сарадњи Источног Сарајева и Херцег Новог, Тошић је рекао да се заједничким активностима може допринијети промоције два града, јер су градови, као регионална понуда далеко интересантнији туристима из цијелог свијета.

Петровић и Катић су честитали свим грађанима, али и руководству града Источног Сарајева крсну славу - Светог Петра Зимоњића митрополита дабробосанског.