X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
Здравосфера
16/09/2019 |  21:57 ⇒ 22:03 | Извор: СРНА

Отворена изложба радова насталих на ликовној колонији "Сретен Стојановић"

Изложба радова насталих на 13. ликовној колонији "Сретен Стојановић" отворена је вечерас у Музеју Козаре у Приједору и ликовна публика моћи ће је погледати до 8. октобра.
Приједор: Изложба радова - Фото: Сенссервис
Приједор: Изложба радоваФото: Сенссервис

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић подсјетио је да овај град слови за град сликара и да веома много улаже у културу.

- По овим дјелима видимо да је вјечита инспирација Козара заиста добила добре умјетнике који су начинили изузетно лијепа дјела овдје. Мислим да су и они задовољни нашим домаћинством, а и ми смо њиховим радовима, посебно што их већина остаје у нашем фундусу - рекао је Ђаковић отварајући изложбу.

Директор Музеја Козаре Зоран Радоњић рекао је да, иако се аутори поприлично разликују по приступу и поетици, једна ствар их дефинитивно повезује, а то је квалитет самих дјела.

- С обзиром на то да су умјетници задовољни гостопримством и да у фундусу Музеја Козаре остају овако добра дјела, мислимо да слободно можемо рећи да је ово изузетно успјешна колонија - рекао је Радоњић.

Селектор овогодишње колоније Јанко Орач рекао је да је учесницима боравак у Приједору, на Козари и на ријеци Сани био изврстан и да су се кући вратили с одличним утисцима.

- Имали смо жељу да у својим радовима оставимо траг доживљаја нашег дружења у том моменту и изгледа да нам је то и успјело - рекао је Орач.

Ликовни критичар Милица Тошић, која је пратила стваралачки процес овогодишње колоније, рекла је да је било изузетно искуство гледати како настају дјела умјетника који нису са ових простора и који не познају довољно историју и културу овог простора, будући да је у колонији учествовало осам словеначких сликара.

- Занимљиво је да умјетници нису имали унапријед одређену тему, међутим под утицајем трагичне историје Козаре, народа и споменика који је горе, они су приказали свој лични доживљај простора, а, прије свега, споменика и природе Козаре - рекла је Тошићева.

Осим селектора, у колонији су учествовали Вељко Томан, Виктор Шест, Јана Доленц, Борис Заплатил, Јоже Маринч, Сашо Врабич и Светлана Јакимовска Родић.

- Таленат, знање и искуство овогодишњих учесника створили су услове да настану дјела ванвременских истина која треба да развију и побуде свијет посматрача да што боље доживе свијет који их окружује - додала је Тошићева.

Тринаеста ликовна колонија "Сретен Стојановић" одржана је на Козари од 4. до 10. августа. До 2016. године ова колонија одржавана је сваке године, а од тада се смјењује сваке друге године с Међународним бијеналом радова на папиру који је основан на иницијативу директора приједорског Музеја Козаре Зорана Радоњића.