latinica  ћирилица
17/09/2019 |  07:38 ⇒ 11:29 | Аутор: sputniknews.com

Чешка разматра повлачење признања самопроглашеног Косова

Премијер Чешке Андреј Бабиш изјавио је, послије редовног неформалног састанка с предсједником Милошем Земаном, да ће питање повлачења самопроглашене независности Косова сигурно бити размотрено на координационом састанку за спољну политику.

- Предсједник се позива на резолуцију Посланичког дома парламента у којој су посланици захтевали од Владе тадашњег премијера Мирека Тополанека да не призна независност самопоглашеног Косова. О томе ћемо разговарати на састанку којем ће присуствовати министри унутрашњих и спољних послова, предсједник Сената и предсједник Посланичког дома - рекао је Бабиш, преноси портал Новинки.

Упитан да ли је одбацио промјену става о признавању самопроглашеног Косова, одговорио је негативно.

- Не кажем то. О томе сам разговарао с предсједником. Предсједник каже да је наш став настао и због чињенице да смо двије недјеље били у НАТО-у, да је то била политичка одлука, али да је његово мишљење о признавању самопроглашеног Косова негативно - рекао је Бабиш.

Током посјете Србији прошле недјеље, предсједник Земан је рекао да жели да с највишим званичницима земље разговара о могућности да Чешка повуче признање Косова, а Бабиш је тада рекао да не види разлог да Чешка промијени став о том питању.

Косово је независност прогласило 2008. године.