latinica  ћирилица
17/09/2019 |  08:07 ⇒ 08:48 | Аутор: СРНА

Почиње анкетирање 30.000 домаћинстава у првом кварталу

На територији Републике Српске у првом кварталу анкетирања домаћинстава ради израде главног оквира узорка, које почиње данас, биће обухваћено око 30.000 домаћинстава у 51 јединици локалне самоуправе, најављено је из Завода за статистику Републике Српске.
Републички завод за статистику - Фото: РТРС
Републички завод за статистикуФото: РТРС

Упитник садржи 13 питања, почевши од оних о имену и презимену, полу, датуму рођења, о статусу објекта, броју чланова домаћинстава, старосној структури, те образовним карактеристикама.

Предвиђено трајање анкетирања за један квартал је 22 дана.

Из Завода за статистику Републике Српске наглашавају да су прикупљени подаци из анкете строго повјерљиви и биће кориштени искључиво у статистичке сврхе.

- Анкетари ће умјесто упитника на папиру користити лаптопе са инсталираном апликацијом помоћу које ће се вршити унос података и достављати статистичким институцијама на дневној бази - наводи се у саопштењу.

Анкетирање ће спровести овлаштени анкетари званичних статистичких институција у БиХ - Републички завод за статистику, Агенција за статистику БиХ и Федерални завод за статистику, а пројекат ће трајати три године.

- Спровођење овог важног пројекта је од изузетног значаја за статистичке институције будући да главни оквир узорка служи као основа за анкетна истраживања као што су анекта о радној снази и анкета о потрошњи домаћинстава - наведено је у саопштењу.

Анкетирање ће бити реализовано кроз пројекат "Подршка статистичком систему БиХ за припрему главног оквира за узорак", уз финансијску подршку делегације ЕУ у БиХ.

Из Агенције за статистику БиХ саопштено је да ће у овом пројекту бити ангажовано 120 анкетара, те да је циљ овог посла повећање обима и квалитета статистичких података у БиХ, те њихово даље усклађивање са ЕУ стандардима.

Анкетари ће од данас, у оквиру пројекта ажурирања статистичког Мастер оквира, податке прикупљати у укупно 60.000 домаћинстава.

Ажурирање ће бити рађено квартално, током три године, а прва четири квартала статистичке институције спроводе у сарадњи са агенцијом Prism Research & Consulting, након чега ову статистичку активност настављају самостално.