latinica  ћирилица
17/09/2019 |  08:40 ⇒ 08:57 | Аутор: Вечерње новости

Почиње 53. Битеф: Завјесу подиже "Римини"

Даном "пролога" и берлинском представом "Београд на даљински" почеће чувени фестивал. У званичном програму је први наслов белгијски "Орест у Мосулу" Мила Рауа.
Са извођења представе "Римини протокол" (фото: twitter.com/Biteffestival) -
Са извођења представе "Римини протокол" (фото: twitter.com/Biteffestival)

У Алеји великана на Новом гробљу данас ће почети 53. Битеф извођењем представе "Београд на даљински" берлинског "Римини протокола", по концепту Штефана Кегија и у режији Антона Роуза.

Побједник прошлогодишњег фестивалског издања (инсталација "Заоставштина, комади без људи" освојила је Гран-при "Мира Траиловић", а Кеги "Политикину" награду за најбољу режију) овог пута долази с представом која се игра на улицама главног града.

Како се најављује, намјера аутора је да се истражи однос између појединца и групе, човјека и технологија.

Истовремено, овом представом поцртава се и главна естетска линија овогодишњег издања: брисање јасних граница између публике и извођача.

Током ове несвакидашње представе, публика ће се (вођена инструкцијама) кретати од једне до друге градске тачке - на "мапи" су Архитектонски факултет, Ташмајдан, скупштинско степениште, кров Дома синдиката...

"Римини протокол" је сличну представу већ изводио у неколико свјетских градова, под генеричким насловом Ремоте X,а увијек се прилагоди средини у коју долази.

Занимљиво је и да ће "Београд на даљински" бити игран и у свим осталим фестивалским данима, а у најави се истиче да ће текст из слушалица гледаоце навести на размишљање да ли заиста познају град у коме живе, како се осјећају у заједници, да ли кроз живот радије иду сами или вођени...

До 26. септембра, дванаест представа из девет земаља (Европе, Африке и Јужне Америке) наставиће да се баве темом заједнице, односно њеним распадом на свим нивоима (од политичке до партнерске) и могућношћу обнове.

Прва представа у званичном програму биће изведена у среду у Народном позоришту: белгијски "Орест у Мосулу" Мила Рауа, једног он тренутно најинтересантнијих европских позоришних редитеља.