latinica  ћирилица
17/09/2019 |  09:26 ⇒ 09:31 | Аутор: РТРС

Лидер СДА затражио унитаризацију БиХ и тако разбјеснио и Србе и Хрвате

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да Република Српска нипошто неће остати у унитарној бошњачкој држави чије се формирање најављује.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Додик је тако реаговао протеклог викенда непосредно пошто је у суботу увече објављена нова програмска декларација Изетбеговићеве СДА, чији је кључни циљ укидање Републике Српске и њеног имена.

Нама су они јасно послали поруку да ми нисмо добродошли у БиХ, и у тој БиХ ми и нећемо да будемо
Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ

Делегати СДА су на конгресу странке једногласно поново изабрали Бакира Изетбеговића за предсједника СДА и као свој кључни политички циљ прогласили стварање јединствене "републике БиХ", са Сарајевом као недјељивим политичко-административним центром.

То практично значи укидање Републике Српске, али и српског Источног Сарајева.

Сам Изетбеговић нагласио је да никада неће одустати од борбе против дискриминације када је ријеч о називу Република Српска!?

Додик на то има сасвим конкретан одговор.

- Име Републике Српске уписано је у међународни документ какав је Дејтонски споразум и то име је гарантовано од стране западних сила... Ово што ради Изетбеговић није ништа ново. И раније смо били изложени захтјевима такве врсте и одбили смо то у далеко горим околностима. Република Српска и име Републике Српске остају право српског народа у које нико неће моћи да дира. Ови из СДА само су нама послали поруку да ми нисмо добродошли у БиХ, а ми у некаквој унитарној БиХ никада и нипошто нећемо да будемо - нагласио је Додик.

Он је подвукао да је крајње вријеме да међународни фактор разуме о чему се овде ради и да осуди антидејтонско дјеловање Изетбеговића и његових сарадника.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да не жели да даје исхитрене изјаве у вези са декларацијом СДА.

- Плашим се, ипак, да је овај документ СДА много важнији него што неко жели да га представи. На озбиљан начин ћемо се односити према том документу. Ми смо земља гарант Дејтонског мировног споразума, нама су мир и стабилност најважнији - констатовао је Вучић.

Против декларације СДА устао је и министар спољних послова БиХ Игор Црнадак, оцјењујући да би њено спровођење угрозило мир и стабилност не само у БиХ него и на цијелом Балкану.

- Резолуција СДА је антидејтонска, антиевропска и против је интереса српског народа, Републике Српске, али и против БиХ, која може да остане и функционише само уз унутрашњи договор. Све друго осим БиХ засноване на два ентитета довело би до поремећаја баланса успостављеног у Дејтону. Најаве да СДА неће одустати од промјене имена Републике Српске додатна су провокација и потпуно непотребна радикализација у овом ионако тешком моменту у БиХ - додао је Црнадак.

Документ Изетбеговићеве странке наишао је на негативне реакције и међу хрватским политичарима из БиХ. Тако је Хрватски народни сабор у БиХ, на челу са бившим чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем, објавио да је декларација СДА потпуно неприхватљива.

- Оваква декларација посебно је неприхватљива за Хрвате, који се дуги низ година у свим разговорима с партнерима с бошњачке стране боре за један од најважнијих темеља државе, једнакоправност свих народа и грађана. Овом декларацијом СДА показује потпуно супротан смјер - наводи се у саопштењу ХНС.

Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић каже да је програмска декларација СДА антиуставни акт, а да је ова странка антиуставна вјерска група која има политичке циљеве.

- СДА се базира на исламизму, а не на грађанској оријентацији. Пошто је последњих годину и по дана ова странка расцепкана и пошто је изгубила осам великих градова, Бакир Изетбеговић је схватио да радикализам којем прибегава Жељко Комшић и његова Демократска фронта очигледно дају резултате, па је решио да буде још радикалнији - објашњава Галијашевић, додајући да ова програмска декларација ипак нема подршку ни на Западу ни међу муслиманским земљама.

Извор: Информер