latinica  ћирилица
17/09/2019 |  10:04 ⇒ 10:56 | Аутор: СРНА

Француска полиција уклања мигрантски камп код Данкерка

Француска полиција почела је да премјешта око 1.000 миграната из фискултурне сале недалеко од сјеверне луке Данкерк након што је суд објавио да та локација представља здравствени и безбједносни ризик.
Полиција уклања мигрантски камп код Данкерка (Фото: Daily Mirror) -
Полиција уклања мигрантски камп код Данкерка (Фото: Daily Mirror)

Локални градоначелник је у децембру 2018. године отворио спортску салу за мигрантске породице које су тражиле склониште од хладноће.

Ово мјесто од тада је прерасло у импровизовани камп са око 800 људи који су спавали у шаторима око сале, док је унутра живјело око 170 особа. Ријеч је углавном о Курдима из Ирака који се надају да ће стићи до Британије.

Операција уклањања кампа почела је јутрос послије 8.00 часова, пренио је АФП.

Први су аутобусима транспортовани млађи мушкарци у склоништа у овом региону, гдје ће моћи да се пријаве за азил. Породице ће бити премјештене касније.

Сјеверна Француска је одавно постала магнет за људе који покушавају да пређу у Британију у неком од десетина хиљада камиона и аутомобила који свакодневно путују између ове двије земље трајектима и возовима.

Подручје око мјеста Гранд-Синт традиционално привлачи Курде из Ирака и овдје су током претходних година више пута провођене акције уклањања мигрантских кампова.