latinica  ћирилица
17/09/2019 |  10:13 ⇒ 10:13 | Аутор: СРНА

Петричевић: Циљ - ојачати привредни сектор и повећати примања

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је да је циљ Министарства ојачати привредни сектор, повећати примања и подстаћи предузетнике на инвестирање у нову опрему и технологију.
Вјекослав Петричевић - Фото: СРНА
Вјекослав ПетричевићФото: СРНА

Он је истакао да је у буџету Министарства планирано 1.400.000 КМ за подршку развоју привреде, побољшање ефикасности пословања, те увођење нових технологија.

Петричевић је за сарајевско Ослобођење рекао да ће на овај начин бити побољшана продуктивност привреде и омогућено послодавцима да боље плате раднике.

- Министарство спроводи континуиране активности на уклањању административних препрека које отежавају пословање привредних субјеката, те ради њиховог рјешавања покреће иницијативе према другим надлежним институцијама - истакао је Петричевић.

Он је навео да су заједнички изазови за све привреднике висока оптерећења на плате радника, недостатак и висока цијена капитала на тржишту новца, неспремност банака да више улажу у привреду, недостатак квалификоване радне снаге, те неусклађеност образовања и наставног програма са тржиштем рада.

- Различита истраживања наводе различите разлоге због којих радно способно становништво напушта земљу. С тим трендовима сусрећу се и земље у региону, али и у цијелој источној Европи. Оно што је заједничко јесте чињеница да већа примања ублажавају негативне трендове - указао је Петричевић.

Он је рекао да је, према подацима Пореске управе Републике Српске и Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге /АПИФ/ за прошлу годину, у Републици Српској пословало 39.970 малих и средњих предузећа од којих 17.616 малих и средњих предузећа - правних лица и 22.354 предузетника.

Према његовим ријечима, сектор малих и средњих предузећа у Републици Српској прошле године запошљавао је 144.848 лица и остварили су 72,64 одсто пословних прихода свих предузећа.

Осврћући се на значај Закона о подстицајима привреди Републике Српске и увођењем подстицаја на радничке плате, Петричевић је рекао да се очекује побољшање положаја радника, и то утврђивањем виших новчаних накнада по основу плате за обављени рад и вријеме проведено на раду, те дуже одржавање увећане плате.

Он каже да је други очекивани ефекат овог подстицаја отклањање сиве зоне у исплати радника и превођење у легалне токове цјелокупног новчаног износа који добије.

- Овом мјером наставља се континуитет у активностима на сузбијању сиве економије и самим тим побољшању положаја радника и незапослених лица, као и унапређивању пословног окружења - рекао је Петричевић.