latinica  ћирилица
17/09/2019 |  11:15 ⇒ 12:30 | Аутор: РТРС

Срби повратници у Јасеницу и даље чекају асфалтирање пута

Да се Срби повратници на своја имања на простору Федерације БиХ суочавају с многим проблемима потврђују и мјештани Јасенице код Босанске Крупе.

Асфалтирање пута од Јасенице до Арапуше према Крупи на Уни за њих је од битног значаја. Ипак то, истичу, иде веома тешко.

Иако су Српска и Муслиманска Јасеница у Федерацији БиХ удаљене једна од друге четири километра, ипак, у ова два села, када је ријеч о инфраструктури, ситуација је различита.

У насељу гдје живе Бошњаци пут је асфалтиран.

- Ова нам изградња пута значи опстанак мјештана. И заустављање одласка из села - каже Емин Ељазовић из Муслиманске Јасенице.

Још прије двије године Срби из Јасенице упутили су захтјеве надлежним у општини и вишим нивоима власти да се ријеши горући инфраструктурни проблем - асфалтирање пута.

До сада без одговора.

- Пут је од великог значаја за Српску Јасеницу јер нам је то једина веза за Републику Српску, до Крупе на Уни. Јер наши мјештани из Српске Јасенице имају здравствене картоне у тој амбуланти и њима је далеко да иду преко Крупе - прича Бранка Радошевић Вуковић из Српске Јасенице.

У општини истичу да је то за њихов скромни буџет велика инвестиција.

Ипак, кажу да ће то у наредним годинама бити у плану инвестиционих улагања.

- Оно што нам предстоји је завршетак тога пута. И то ћемо то свакако планирати у буџету општине - нагласио је начелник општине Босанска Крупа Армин Халитовић.

Срби повратници у Јасеницу, њих двадесет домаћинстава, кажу да им, уколико се пут не асфалтира, преостаје само да се поново селе са својих огњишта иако су изградили добре комшијске односе са Бошњацима.