latinica  ћирилица
17/09/2019 |  12:13 ⇒ 19:45 | Аутор: РТРС

Радмановић: Афирмисаћемо право на самоопредјељење

Потпредсједник СНСД-а Небојша Радмановић рекао је данас на конференцији за новинаре да је декларација СДА још више усложила ситуацију у БиХ.

- СНСД је о проблемима у БиХ говорио у протеклих 11 мјесеци - рекао је он.

Нагласио је да највећа бошњачка странка у БиХ декларацијом не поштује Дејтон и Устав.

- Сутра ће ГО СНСД заузети став. СНСД се позива само на Дејтон, јер је он једини излаз из ове ситуације - истакао је Радмановић.

Он је поручио да ће СНСД наставити са спровођењем резолуције НСРС о заштити Устава и војне неутралности.

- Подсјећамо на оно што смо и раније говорили о штетама високог представника. Залажемо се за поврат надлежности и да поново афирмишемо право на самоопредјељење. Право на самоопредјељење је међународно право. Помиње се у Повељи УН и на њега право имају сви народи. Ми га афирмишемо када осјетимо да смо угрожени - изјавио је Радмановић.

Истакао је да ће СНСД позвати све српске странке на јединство и враћање изворном Дејтону, те додао да СДА има флоскулу, коју стално понављају, а то је да ће они градити "грађанску БиХ".

- Дејтон је направио афирмацију конститутивних народа. Грађанска држава је немогућа - категоричан је Радмановић.

Потврдио је да ће Главни одбор СНСД-а сутра у 14 часова у Банском двору у Бањалуци одржати сједницу.

- Главни одбор сада броји 500 чланова. Осим тога ће се комплетирати и руководство. Биће изабрано пет потпредсједника, генерални секретар, као и остала политичка тијела. Одговорићемо и на актуелна питања - навео је потпредсједник СНСД-а.