latinica  ћирилица
17/09/2019 |  12:28 ⇒ 13:04 | Аутор: РТРС

Ускоро православни крст изнад Лепосавића (ВИДЕО)

Поводом 800 година од аутокефалности Српске православне цркве и 1.000 година од постојања Рашке Епархије на брду Камиља изнад Лепосавића надморске висине 907 метара засијаће 30 метара висок православни крст, саопштио је Одбор за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске.
Камиља, Лепосавић (фото: Одбор за помоћ Косову и Метохији Република Српска) -
Камиља, Лепосавић (фото: Одбор за помоћ Косову и Метохији Република Српска)

Народ Лепосавића, Епархија Рашко-призренска, Црквена општина Лепосавић у сарадњи са Одбором за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске под благословом Епископа Рашко-призренског Теодосија хоће да изграде црквено знамење, православни крст од прокрома висине 30 метара, највиши на Косову и Метохији, саопштио је Одбор.

- Хоћемо да га подигнемо на светој српској земљи Косову и Метохији. Крст је највећи симбол православне вјере, симбол српског народа под којим смо у нашој бурној прошлости извојевали многе побједе. Крст је наш симбол  благостању, патњи и страдању. Наши преци су у много тежим временинима изградили наше највеће светиње, манстире и цркве. Крст нас прати од рођења до краја живота -  рекао предсједник је Одбора за помоћ Косову и Метохији из Републике Српске Милорад Арлов.

Из Одбора позивају све у Републици Српској који могу и хоће  да помогну подизање овог светог знамења и да се укључе у акцију Епархије Рашко-призренске да се подигне крст и помогне на жиро рачун Одбора 555-10000341964-45.