latinica  ћирилица
17/09/2019 |  13:19 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Бањалука: За опремање седам кабинета практичне наставе 200.000 КМ

Седам средњих стручних школа на подручју Бањалуке добиће 200.000 КМ из градског буџета за опремање кабинета практичне наставе, у оквиру програма чији је циљ да ученици добију адекватну обуку за будућа радна мјеста.
Игор Радојичић са представницима средњих школа - Фото: СРНА
Игор Радојичић са представницима средњих школаФото: СРНА

Биће опремљени стручни кабинети Технолошке, Електротехничке, Пољопривредне, Угоститељске, Техничке, Грађевинске и Школе ученика у привреди.

Осим средстава из градског буџета, у опремање кабинета биће укључене и заинтересоване компаније, које су овај програм препознале као шансу за добијање новог, обученог кадра, саопштено је из Градске управе.

Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, уручујући данас уговоре о кориштењу ове врсте подстицаја представницима средњих школа, истакао је да је ово већ друга година да се из градског буџета издвајају средства за опремање кабинета за практичну наставу.

Он је рекао да град сматра да је то подстицај привреди за стручно образовање, јер дјеца током школовања не стекну довољно практичног знања.

Директор Угоститетљско-трговинско-туристичке школе Борис Спасојевић рекао је да ће подстицаји бити искориштени за опремање ресторана у оквиру школе, који служи за практичну едукацију ученика.

Спасојевић је навео да су занимања попут кувара, кулинарског техничара или конобара тражена на тржишту рада и да је сигуран да ће, захваљући овој помоћи, ученике адекватно обучити.

Опремање кабинета школа помогле су компаније Кавала, Гот солушн, Елнос, Телегруп, Ексклузив линџери, Крајина клас, Тропик, Рема трејд, Вис.

Регионални директор операција Телегруп Александар Антоновић истакао је да су се у овој компанији кадрови из Републике Српске показали као одлични и на регионалном и интернационалном тржишту, због чега су и одлучили да подрже ову акцију.

- Изузетно нам је важно да за добро пословање имамо добар кадар. Потребно је стимулисати дјецу да се окрену технолошким струкама које ће све више бити дефицитарне на тржишту рада - рекао је Антоновић.