latinica  ћирилица
17/09/2019 |  13:33 ⇒ 13:37 | Аутор: СРНА

Системски ријешити положај породица убијених

Предсједник Србије Александар Вучић данас је, током посјете Удружењу породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, изјавио да је спреман да разговара о закону којим би системски био ријешен положај ових породица.
Александар Вучић (фото: predsednik.rs) -
Александар Вучић (фото: predsednik.rs)

Вучић је истакао да то рјешење мора бити постављено на рационалним основама и без, како је навео, скривања иза патриотизма.

- Да не буде скривалица иза патриотизма - кад год разговарамо о било којем од тих питања, увијек је кључна ствар колико више новца треба да издвоји држава. Спремни смо да разговарамо и помогнемо - рекао је Вучић.

Он је рекао да је добра вијест што су пронађени остаци тијела седам убијених, двоје из породице Петровић и петоро из породице Шутаковић, недалеко од Ђаковице.

- Таква веијст мора да постоји и за још 570 несталих Срба и неалбанаца са простора Косова и Метохије, али и за бројне нестале Албанце - укупно 1.653 несталих - указао је Вучић.

Вучић је рекао и да се диви људима у Удружењу који се боре да сачувају сјећање на косметске жртве, јунаке и цивиле.

Према његовим ријечима, потребно је не само показивати пијетет према жртавама, него и његовати културу сјећања, умјесто културе заборава.

Он је навео и да је поносан на активности Удружења које покушава да освијести српску јавност у вези са оним што се дешавало на Косову и Метохији.

Вучић је рекао и да не може да говори о идеји чешког предсједника Милоша Земана да та земља повуче признање независности Косова.

- Захвалан сам и Земану и /чешком премијеру/ Андреју Бабишу који су о томе разговарали. Хвала им на томе што су покренули то питање - то показује колико поштују Србију - рекао је Вучић.

Он је претходно у спомен-књизи Удружења написао: "Борићемо се да пронађемо све нестале особе, а нису нестале док год их помињемо".

Представник Удружења Снежана Марковић Здравковић рекла је да је спомен-соба овог удружења у Београду испуњена фотографијама киднаповане и убијене дјеце, очева, мајки, сестара и браће.

Здравковићева је поручила да борба Удружења за истину и правду неће престати све док одговрни за злочине не буду кажњени.