latinica  ћирилица
17/09/2019 |  14:10 ⇒ 14:29 | Аутор: klix.ba

Муке обољелих од дијабетеса у БиХ: Што се у ФБиХ плаћа, у Српској је бесплатно

Проблеми обољелих од дијабетеса у БиХ разликују се у односу на то у којем ентитету живе.
Мјерење шећера у крви - Фото: klix.ba
Мјерење шећера у крвиФото: klix.ba

За разлику од Републике Српске, гдје је за пацијенте обијезбијеђено све бесплатно, неравноправан положај је итекако присутан у Федерацији БиХ, а најбоље се осликава кроз бесплатне тракице за мјерење нивоа шећера у крви.

Док пацијенти старији од 18 година у Сарајеву добијају 50 тракица за 50 дана, у Тузли имају свега 100 комада годишње.

Пацијенти којима је дијагностификован дијабетес тип један, у идеалним условима када немају никаквих тегоба, ниво глукозе у крви дневно мјере од четири до шест пута, те им мјесечно треба и до 250 КМ.

Међутим, због недостатка тракица неријетко су инзулин приморани аплицирати без претходног мјерења нивоа шећера у крви.

Како су за Клиx.ба рекли из Завода здравственог осигурања Тузланског кантона, осигуране особе у овом кантону имају право на ортопедска и друга помагала која се налазе на јединственој Листи ортопедских и других помагала.

Најлошије стање у Тузланском кантону

- У складу са одлуком о јединственој листи помагала утврђено је да се тракице за контролу шећера у крви обезбјеђују инзулин овисним осигураним особама преко 18. године живота. Инзулин овисним осигураним особама се обезбјеђује 100 тракица за контролу нивоа шећера у крви годишње, односно двије кутије по 50 комада - истакли су за Клиx.ба из Завода здравственог осигурања ТК.

За разлику од најмногољуднијег кантона у Федерацији БиХ, у Кантону Сарајево пацијенти су у бољем положају.

Како је речено из Завода здравственог осигурања КС, право на бесплатне тракице за мјерење нивоа шећера у крви на терет завода имају сви одрасли инзулин овисници осигурани преко завода, а њима се за 50 дана обезбјеђује 50 комада тракица.

У Херцеговачко-неретванском кантону дјеца до 18 година старости право на тракице остварују преко Федералног фонда солидарности, док преко Кантоналног завода здравственог осигурања право имају ученици и редовни студенти од 18 до 26 година, затим жене у вријеме трудноће, незапослене особе које су пријављене на Заводу за запошљавање и чланови породице незапослених.

Учествовање завода је 30 КМ на мјесец дана, што је довољно оквирно за 30 тракица.

- Обољели од дијабетеса имају прави и на лијекове с Позитивне листе лијекова и то 11 инзулина и пет перооралних лијекова. Такође, сви осигураници који примају инзулинску терапију имају право на пенове и иглице за пенове, осигураници до навршене 26. године живота имају право и на инзулинске пумпе и сетове за инзулинске пумпе -рекла је за Клиx.ба Аленка Бан, руководилац Канцеларије за односе с јавношћу у Заводу здравственог осигурања ХНК.

Обољели од дијабетеса у Републици Српској спадају у категорију осигураних особа за које обавезно здравствено осигурање финансира широк спектар права. Фонд здравственог осигурања Српске за обољеле од дијабетеса у потпуности финансира инзулине, тракице, ланцете, шприце, игле, апарате за брзо одређивање глукозе у крви, потрошне материјале за инзулинске пумпе и слично.

- Од прошле године је Фонд почео да финансира и инзулинске пумпе, које ранијих година није финансирао. Све то, ова категорија осигураника добија у потпуности бесплатно, будући да је Фонд обољеле од дијабетеса ослободио плаћања партиципације за основну болест и њених компликација - рекла је за Кликс портпарол Фонда здравственог осигурања Републике Српске Дарија Филиповић Остојић.

Када је у питању одобравање дијагностичких тракица за мјерење нивоа шећера у крви, према правилнику о медицинским средствима на годишњем нивоу 1.200 тракица се прописије дјеци, трудницама и обољелима од дијабетиса тип један на терапији инзулинском пумпом, 600 тракица осталима на интезивираној инзулинској терапији, 150 тракица осталима на инзулинској терапији те 50 тракица обољелима од дијабетиса тип два.

- Такође, уколико постоји потреба за већим бројем тракица за мјерење нивоа шећера у крви, осигураник се на приједлог специјалисте може обратити Фонду са захтјевом да му се одобри већа количина од прописане. То значи да осигураници имају могућност да и сада добију већу количину тракица од прописане, уколико за то постоји потреба - наводи, Филиповић Остојић.

Муке родитеља

Како је имати дијабетичара у кући најбоље зна Индира Бектић Мујкић из Тузле чијем је сину прије пет година дијагностификован дијабетес тип један. Према њеним ријечима, горући проблем је тај што у Босни и Херцеговини није уједначен ниво здравствене заштите. Када је ријеч о потрошном материјалу за обољеле од дијабетеса, она наводи да је најтежа ситуација у Тузланском кантону гдје се родитељи сналазе како знају и умију.

- Свуда у БиХ  ситуација је много боља него у Тузланском кантону. Наша дјеца немају инзулинске пумпе. У Сарајевском кантону прошле године је аплицирано 55 нових и 11 замјенских, док у Тузланском кантону, због чувене листе ортопедских помагала која предвиђа доплаћивање новца за инзулинске пумпе, није аплицирана ниједна. Такође, ту је и потрошни материјал за пумпе који се у Тузли доплаћује, док то није случај у осталим кантонима. Ми ни инзулина немамо довољно, јер нам љекари не смију обрачунати јединице инзулина које трошимо на прошприцавање ваздуха - наводи Бектић Мујкић.

Обољели од дијабетеса тип један из Тузле поручују да желе равноправан однос надлежних као и у осталим кантонима, наводећи да сарајевски пацијенти инзулинску пумпу добијају бесплатно, док дјеца у Тузланском кантону за прву пумпу морају доплатити 2.580 КМ, а за замјенску 3.500 марака. Предност инзулинске пумпе у односу на лијечење пеном је у томе што се особа у три дана убада само једном, приликом постављања инзулинског сета који кошта 30 КМ.

Грађани недовољно едуковани

Грђани БиХ још су недовољно едуковани од дијабетесу, а ријетко знају направити и разлику између дијабетеса тип један и дијабетеса тип два.

- Обољели од дијабетеса тип један немају лучења инзулина. Бетаћелије гуштераче су у потпуности уништене и они до краја живота морају узимати вјештачки инзулин. Такође, морају бити едуковани о томе шта једу, односно водити рачуна о исхрану у смислу да морају знати тачно колико су угљикохидрата унијели за сваки оброк, колики је фактор осјетљивости, колико једна јединица инзулина покрива грама угљикохидрата... С друге стране, дијабетес тип два је такав да гуштерача лучи инзулин и довољно је у већини случајева пазити шта једете и на неки начин храном регулишете ниво шећера у крви -  наводи Бектић Мујкић која је и предсједница Удружења грађана, родитеља и пријатеља дјеце са дијабетесом "Нови хоризонти".

Неправилна и лоша регулација болести, посебно код дијабетеса тип један може донијети несагледиве посљедице по живот особе.

- Наша дјеца су стално изложена хипогликемијама, хипергликемијама, кетоацидозама, тешким хипогликемијским комама које уништавају мождане ћелије и могу довести до инфаркта, можданог удара, сљепила, ампутација екстремитета и слично", истиче Бектић-Мујкић.

Прије неколико дана и син наше саговорнице се нашао у јако лошој ситуацију, односно запао је у тешку хипогликемијску кому на матуралној екскурзији изван БиХ, а само захваљујући доброј едукацији и брзој реакцији школских другова, професора и екипе хитне медицинске помоћи он је убрзо враћен у стабилно стање.

- Нажалост, наша средина дијабетес још доживљава као срамоту. Још смо друштво које има много предрасуда, а много наше обољеле дјеце не жели да околина зна да имају дијабетес, такође не желе инзулин давати јавно, нити мјерити ниво шећера у крви. Константно радимо на едукацији својих чланова, наставника и професора основних и средњих школа. Били смо веома изненађени спознајом да просвјетни радници веома мало знају о дијабетесу и шта он са собом носи. Али, добро је када то признају и прихвате да их ми едукујемо - додаје наша саговорница.

"За живот са мање боли"

Пацијентима у Републици Српској и Федерацији БиХ заједнички је недостатак сензора за безболно и континуирано мјерење нивоа шећера у крви за дјецу и одрасле обољеле од дијабетеса. Како би се тренутно стање промијенило у цијелој Босни и Херцеговини, група грађана "Либре БиХ" чија је чланица и наша саговорница, покренула је иницијативу "За живот са мање боли".

- Федерални парламент је усвојио наше захтјеве, а како би дјеца добила сензоре за континуирано и безболно мјерење нивоа шећера у крви, тако да смо први дио иницијативе на неки начин завршили. Сада нам слиједи презентација уређаја, а ми се надамо да ће федерални и кантонални заводи изнаћи начина за осигурање финансијских средстава и обезбјеђење ових сензора нашој дјеци те их поштедјети од пет и по до шест хиљада боцкања годишње - закључује Бектић Мујкић.

Говорећи о овој иницијативи, из Фонда здравственог осигурања Републике Српске су истакли да континуирано прате све новине и иновације у медицини те анализирају и настоје ускладити финансијске могућности са потребама осигураника и здравствене струке.

Према информацијама до којих је дошао портал Кликс, стање би ускоро требало бити промијењено и у Тузланском кантону, с обзиром на то да ће Управни одбор Завода здравственог осигурања ТК извршити допуну Листе ортопедских и других помагала.