latinica  ћирилица
17/09/2019 |  14:57 ⇒ 14:58 | Аутор: СРНА

Повећавају се пензије припадника МУП-а

Разлог за доношење Закона о допуни Закона о полицији и унутрашњим пословима садржан је у потреби за побољшањем материјалног статуса полицијских службеника који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије, рекао је министар унутрашњих послова Српске Драган Лукач.
Полиција Републике Српске - Фото: РТРС
Полиција Републике СрпскеФото: РТРС

Он је, образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, који се доноси по хитном поступку и у интересу је свих припадника МУП-а који ће се пензионисати, рекао да се овим актом прописује да ће се полицијском службенику лични коефицијент за остваривање права на пензију утврђивати на основу пет годишњих плата које су за полицијског службеника најповољније.

Лукач је навео да постоји посебан Закон о платама запослених у Министарству унутрашњих послова, те да, осим Закона о републичкој управи, има посебан закон - Закон о полицији и унутрашњим пословима који уређује надлежност и дјелокруг рада и који већ садржи одредбе које се односе на пензионисање полицијских службеника.

- У току израде овог приједлога закона извршене су консултације са Фондом ПИО Српске и прибављена мишљења других надлежних органа, те је закључено да је предложена одредба, када се доведе у везу са одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању, довољно јасна да се изврши обрачун висине пензије за полицијске службенике - рекао је Лукач.

Он је додао да се све остало у поступку остваривања пензије врши у складу са одредбама Закона о пензијском и инвалидском осигурању.

За спровођење овог закона потребна су додатна средства из буџета Српске, наводи се у образложењу приједлога тог акта.