latinica  ћирилица
17/09/2019 |  15:33 ⇒ 18/09/2019 | 08:24 | Аутор: РТРС

Трговска Гора - нови протести 27. септембра

Амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш након састанка са начелником Новог Града Мирославом Дрљачом рекао je да ће у фокусу његовог дјеловања бити намјера Хрватске да радиоактивни отпад из "Кршког" одлаже на Трговској гори. О потенцијалном нуклеарном одлагалишту разговарали су и министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић и министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату Игор Црнадак.

Већ пет година траје "борба" да Трговска гора не буде нуклеарно одлагалиште и Влада Републике Српске очекује да ће Хрватска још једном преиспитати своју одлуку.

- Још један апел властима Хрватске-промијените одлуку, одлажите свој отпад на једној од оних седам локација које сте ранијим документима били предвидјели, односно најбоља им је локација мјесто Врбине које предлаже Словенија, одмах на мјесту настанка уз НЕ Кршко - истакла је Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске.

Састанак је услиједио пред сутрашњу генералну скупштину међународне агенције за атомску енергију у Бечу на којој ће Црндак представити шта је све урађено у посљедњих пет година у покушају да Хрватска одустане од одлагања отпада на Трговској гори.

- Ми смо у прилици да у овом случају понудимо чврсте аргументе да понудимо чињенице које иду у нашу корист да понудимо врло конкренто и детаљно образложење зашто то одлагалиште не треба да буде да Трговској Гори. Не треба да буде ту, гдје ће угрозити 100.000 људи - послао је поруку Игор Црнадак, министар иностраних послова у Савјету министара у техничком мандату.

О нуклеарном одлагалишту разговарано је и у Новом Граду у којем ће 27. септембра бити одржани и протести.

- Ми се на неки начин приближавамо нашем дану Д 30. септембру када ћемо знати коначно рјешење, односно коначан став владе Хрватске да ли је Трговска Гора, тачније локација Черкезовац то мјесто гдје ће доћи до одлагања нуклеарног отпада - нагласио је Мирослав Дрљача, начелник општине Нови Град.

Александар Врањеш, амбасадор БиХ у Хрватској каже да ће овај проблем бити приоритетан у његовом раду.

- То ће бити дефинитивно један од фокуса мог мандата, од самог доласка у Загреб и данас смо се договорили како да будемо у координацији - истакао је Врањеш.

Врањеш очекује да ће Хрватска схватити да одлагање такве врсте отпада на граници и у близини парка природе није у складу с међународним конвенцијама, нити је у духу добросусједских односа.