latinica  ћирилица
17/09/2019 |  15:47 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Помен у Сердарима - злочин који се не смије заборавити

На мјесном гробљу у Кукавицама и у селу Сердари, у општини Котор Варош, служен је парастос за 16 Срба које су прије 27 година убили припадници хрватско-муслиманских снага. Злочин у Сердарима један је од најмонструознијих који су почињени на подручју которварошке општине.

У јутро 17. септембра 1992. године муслимански екстремисти убили су 16 српских цивила, међу којима су и два брата и рођаци Марије Сердар Вуковић. Најжалосније од свега је, каже то што су их мучки напале прве комшије.

- Моја два брата су убијена снајперима а браћа стричевићи су били кућа до куће. Измамили су их напоље, у кући је остала мајка и син и они су запалили кући и они су изгорили, рекли су да видимо како горе четници - присјећа се језивих сцена Марија Сердар Вуковић.

Најмлађа жртва имала је четири, а најстарија 60 година. Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је Фикрета Планинчића на 11 година затвора за овај злочин, док су Сеад Мензил и Мирсад Ватрач ослобођени, иако су и они првостепеном пресудом били осуђени на 11, односно 10 година затвора. Овом пресудом у Котор Варошу нису задовољни.

- Нисмо задовољни пресудом, много је већи број жртава него што су злочинци добили за овај злочин - ријечи су Миладина Савановића, предсједника општинске Борачке организације Котор Варош.  

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Спрске, каже да за овај злочин нема оправдања.

- Напад на цивиле поготово на жене и дјецу не може се ничим оправдати и морамо док год постојимо тражити да починиоци за ово одгооварају - напомиње Савчић.

Злочин у Сердарима један је од највећих и најстрашнијих, јер је почињен над недужним цивилима, и због тога никада не смије бити заборављен, поручио је начелник општине Котор Варош, Зденко Сакан.

Вијенце испред спомен-обиљежја положиле су породице настрадалих, представници Борачке организације и општине Котор Варош.