latinica  ћирилица
17/09/2019 |  16:03 | Аутор: СРНА

Научници: Нас није било када су ванземаљци долазили

Цивилизација је премлада да би се срела са ванземаљским животом, а интелигентна бића из Млијечног пута су, могуће, посјетила Земљу прије него што је људска раса постојала, показује студија "Астрономик журнала".

Само у Млијечном путу постоје милијарде планета способних за развој живота и смјештених на идеалној удаљености од својих звијезда.

Научници сматрају да, ипак, није парадокс то што никада нисмо открили ванземаљске облике живота.

Ова студија наводи да се наша галаксија састоји од 400 милијарди звијезда. Од тога чак 20 милијарди отпада на сунца.

Процјена је да се у околини четири милијарде њих ротирају планете са идеалним условима за живот. Ријеч је о планетама величине Земље.

Уколико тек свака хиљадита од тих планета садржава неки облик живота, то би значило да у Млијечном путу постоји четири милиона планета на којима постоји живот!

Студија "Астрономик журнала" процјењује да би, ако у нашој галаксији постоји само једна цивилизација способна да сваких неколико стотина година колонизује двије планете, читава галаксија била насељена за пет до 50 милиона година.

Млијечни пут стар је око 13 милијарди година, а Земља има четири милијарде година. Најстарије настањиве планете у овој галаксији старе су 12 милијарди година.

То значи да су ванземаљци имали милијарде година времена да развију цивилизацију способну да путује свемиром.

С обзиром на расположиву свемирску технологију, човјечанству би требало око два милиона година да колонизује цијелу нашу галаксију. А то је релативно мало времена у поређењу са милијардама година колико постоје настањиве планете.

Студија процјењује да су Земљу могли посјетити ванземаљци, али у вријеме док људи још нису ни постојали. Аутори напомињу да претходна истраживања нису узела у обзир кључну чињеницу: наша галаксија се креће.

На исти начин на који планете круже око звијезда и системи звијезда круже око галактичког центра. У случају Млијечног пута то траје 230 милиона година.

Сунчеви системи орбитирају различитим брзинама, што значи да повремено пролазе једни поред других на ближим удаљеностима.

Према истраживању, ванземаљци можда чекају "блиске сусрете" сунчевих система како би прескочили у други звјездани систем и истражили планете у њиховим насељеним зонама.

Ако је то случај, ширење галаксијом могло би потрајати много дуже него што се мислило. Хипотетички, ванземаљци можда још уопште нису стигли до нас или су нас посјетили милионима година прије појаве људи.

Слетјели су на Земљу, на њој нису пронашли интелигентни живот па су кренули даље?

Да би истражили сценарије у којима би ванземаљци могли постојати, научници су користили нумеричке моделе за симулацију ширења неке цивилизације широм галаксије.

У обзир су узели различите могућности: близину нових звјезданих система, домет и брзину хипотетичких међузвјезданих сонди и временски размак између слања сонди.

А све то чинили су користећи се нашим понашањем и могућностима као полазном тачком, односно ослањајући се на једино искуство које имамо - људско искуство.