latinica  ћирилица
17/09/2019 |  16:14 ⇒ 18/09/2019 | 08:39 | Аутор: РТРС

Aнкетирање u Српској обухватиће 30.000 домаћинстава

Три статистичке институције у БиХ данас су почеле с анкетом која ће обухватити скоро 60.000 домаћинстава. Циљ је да се повећа обим и квалитет статистичких података, као и њихово даље усклађивање са европским стандардима. Анкетари у Републици Српској закуцаће на врата 30.000 хиљада домаћинстава у 51 јединици локалне самоуправе.

Ако вам у наредна 22 дана неко закуца на врата ријеч је о једном од 42 анкетара Завода за статистику Републике Српске који прикупљају податке ради израде узорка који Заводу служи за израду анкетних истраживања о радној снази, потрошњи домаћинства и слично. 

-  Пописивање траје од данас па у наредна 22 дана у периоду до 21 час. Домаћинства могу одбити пописивање, али апелујемо на њих да то не раде с обзиром да корист од анкетирања неће имати само статистичке институције него цијелокупна заједница у Републици Српској, БиХ - истакао је Огњен Игњић, портпарол Завода за статистику Републике Српске.

У првом кварталу биће обухваћено око 30.000 домаћинстава у 51 јединици локалне самоуправе у Српској. Домаћинства су изабрана на случајном узорку према подацима из пописа 2013. године. Сви подаци су повјерљиви и прикупљају се у складу са Законом о статистици Републике Српске.

- Анкета садржи 13 питања као што су подаци о именуи презимену, датуму рођења, полу, образовним карактеристикама, броју чланова домаћинства, настањености или ненастањености објекта и сличнио - додао је Игњић.

Паралелно са Српском, и у Федерацији ће бити анкетиран исти број домаћинстава. Први пут анкетари на терен изласе са лаптопима.

- На терену користимо апликацију, наши анкетари имају лаптопе и аутоматски уносе податке у апликацију тако да на дневној бази имамо све што су они пописали на терену - истакла је Мирсада Адембеговић из Агенције за статистику БиХ.

Хонораре за анкетаре, трошкове рада на терену, набавку лаптопа и друго, финансирала је Делегација Европске уније у БиХ. Пројекат анкетирања трајаће три године.