latinica  ћирилица
17/09/2019 |  20:07 ⇒ 20:12 | Аутор: СРНА

У Београду представљена прва два тома Енциклопедије Републике Српске

Циљ објављивања Енциклопедије Републике Српске јесте да она буде велики приручник за сазнања о томе да је на подручју Српске бујао живот вијековима и да она није земља непозната, него међународни субјект, изјавио је вечерас у Београду предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић.
Београд - представљена прва два тома Енциклопедије Републике Српске - Фото: РТРС
Београд - представљена прва два тома Енциклопедије Републике СрпскеФото: РТРС

- Ми градимо енциклопедију као специфичан израз достигнућа културе, науке, образовања и дарова људског ума у Републици Српској - рекао је Кузмановић на промоцији првог и другог тома ове енциклопедије - капиталног националног и најзначајнијег пројекта АНУРС-а.

Кузмановић је на промоцији у београдској општини Врачар навео и да су енциклопедије књиге које не настају свакодневно, него када се окупе људи који желе да богатство свог народа преточе у енциклопедију, знајући њену важност.

Начелник општине Врачар Милан Недељковић рекао је да је Енциклопедија Републике Српске свеобухватан запис онога што се десило и што је био велики дар будућим генерацијама српског народа и са једне и са друге стране Дрине.

Недељковић је додао да је општина Врачар откупила 27 комплета прва два тома Енциклопедије Републике Српске, које је подијелила библиотекама у Београду и другим мјестима у Србији.

На свечаној промоцији говорили су и потпредсједник АНУРС Васкрсија Јањић, викар Његове светости патријарха српског Иринеја епископ ремезијански Стефан и директор Архива Србије Мирослав Перишић, а присуствовао је и шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић.

Први том Енциклопедије објављен је 2017. године. Њиме су обухваћене одреднице са почетним словима А и Б, има 783 странице формата А4, садржи 1.303 одреднице, 271 пододредницу, 372 фотографије и 32 карте.

Други том објављен је 2018. године и обухвата одреднице са почетним словима В и Г, има 760 страница формата А4, садржи 1.450 одредница, 222 пододреднице, 520 фотографија и 17 карата. На његовој изради била су ангажована 324 аутора окупљена у 16 стручних редакција.

У току је израда трећег тома Енциклопедије Републике Српске.