latinica  ћирилица
18/09/2019 |  10:20 ⇒ 15:38 | Аутор: РТРС

Обиљежене 24 године од одбране западних граница Српске (ФОТО)

У Новом Граду одржана је централна манифестација поводом двадесет и четврте годишњице одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије, потпомогнуте НАТО бомбардовањем.

Одлучност народа и припадника Војске Републике Српске да одбране своја огњишта допринијела је поразу елитних хрватских јединица на ријеци Уни, гдје су прије 24 године постављени темељи Републике Српске.

Фото: РТРС

Одбрана западнокрајишких општина Новог Града, Козарске Дубице и Костајнице била је, како кажу борци, битка над биткама, пресудна за опстанак српског народа и очување православља на овим просторима, али и пресудна за стварање Републике Српске. У агресији хрватске војске 18. и 19. септембра 1995. године на подручју ове три општине, убијена су 54 цивила и 50 припадника Војске Републике Српске. Ове општине претрпјеле су и велика ратна разарања. Материјална штета, која до данас није наплаћена, процјењује се на више од 173 милиона марака.

Нови Град - обиљежавање (Фото: РТРС)

Обиљежавању је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић.

И делегација Народне скупштине Републике Српске присуствовала је обиљежавању 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

Програм обиљежавања почео је поменом и полагањем вијенаца код Спомен-обиљежја цивилним жртвама рата у насељу Туњице, код Новог Града.

У Костајници су полагањем вијенаца на споменик борцима погинулим у одбрамбено-отаџбинском рату обиљежене 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

Вијенце су положили начелник општине Драго Бундало, делегације некадашњих припадника Војске Републике Српске борбене групе "Баљ" и Борачке организације општине Костајница.

Фото: Срна

Бундало је рекао Срни да је током хрватске агресије на Костајницу пало око 6.000 граната и да је причињена огромна материјална штета.

- Штета је процијењена на 40 милиона КМ, али и поред тако великих разарања успјели смо да се опоравимо и данас, у миру, настављамо да градимо и развијамо нашу општину - истакао је Бундало.

Служењем парастоса страдалим код Спомен-крста на обали ријеке Уне у Козарској Дубици обиљежено је 24 године од одбране ове општине и западних граница Републике Српске од хрватске агресије.

Начелник општине Козарска Дубица Раденко Рељић рекао је да је 18. септембар 1995. године веома значајан датум за Козарску Дубицу и Републику Српску јер је то посљедња побједа Војске Републике Српске над много јачим и бројнијим непријатељем.

- Наша линија од око 60 километара била је покривена углавном старијим људима јер се наша бригада налазила на одбрани коридора који је био жила куцавица Републике Српске - изјавио је новинарима Рељић.

Он је истакао да је побједа велика заслуга људи који су у то вријеме управљали градом и командом, а који нису донијели одлуку о евакуацији становништва.

- Да се становништво тада повукло, са њим би се повукла и војска као што је то био случај у Републици Српској Крајини и вјероватно ми данас не би били овдје него протјерани, а мапа Српске сигурно би била много другачија - нагласио је Рељић.

Предсједник Борачке организације Козарска Дубица Драгољуб Ћибић рекао је да је намјера непријатеља 1995. године била да подијели овај простор, да Крајину прикључе бошњачко–хрватској компоненти.

Обиљежавање 24 године од одбране западних граница Републике Српске од хрватске агресије организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.