latinica  ћирилица
18/09/2019 |  11:36 | Аутор: РТРС

Мали еколози са великим идејама посјетили Скупштину града Бањалуке (ФОТО)

Одборничке расправе у Скупштини данас је замијенила дјечија граја и безброј креативних идеја малих еколога из Козарске Дубице, који су у склопу наградног излета посјетили и највећи град Српске јер су освојили прво мјесто на конкурсу "Отпадом украси, планету спаси".
Мали еколози са великим идејама - Фото: РТРС
Мали еколози са великим идејамаФото: РТРС

Мале велике госте, интересовало је како функционише и изгледа градски парламент а у свом обиласку посјетили су и Кабинет предсједника Скупштине гдје их је угостио њен предсједник Зоран Талић.

- Мени је данас част и задовољство да угостим ове предивне мале људе. Важно је да се млађе генерације укључе у екологију и да од малих ногу развијају свијест о средини у којој живе. Похвалио бих и рад учитељица које кроз једно предивно дружење уче основце како треба да се односе према природи, своме граду и својој држави. Задовољство је слушати све ове предивне идеје и врата Бањалучке скупштине ће им увијек бити отворена - рекао је Талић.

Прво мјесто, заслужено су освојили мали креативци који су од рециклираног матријала направили "ХобОТПАДницу" и "Срећне лабудове". Данијела Тркуља, учитељица ИВ 1 О.Ш. Вук Стефановић Караџић из Козарске Дубице објаснила је како су дошли до побједничке идеје.

- Причајујући са дјецом уочили смо да је на нашој планети највише пластичног отпада који се годинама таложи, видјели смо колико он штети и уништава и биљни, а нарочито животињски свијет. Дјеца су са запрепашћењем гледала слике корњача, риба заробљених у пластичне кесе и флаше. Размишљали смо коју бисмо животињу могли направити, а да притом искористимо много флаша. Тако смо и дошли на идеју да направимо хоботницу, која је састављена од 35 флаша, па смо је и назвали "ХобОТПАДница" - рекла је Тркуља.

Мали еколози са великим идејама (Фото: РТРС)

Своје искуство подијелила је и учитељица ИВ 2 Слађана Кос Ивковић која је са својим ученицима направила Срећне лабудове.

- На идеју да то буду два срећна лабуда у чистом језеру, дошли смо на основу разговора о свим невиним бићима која страдају због несавјесног одлагања отпада, те смо замислили једно чисто језеро са два срећна лабуда која спокојно плове у њему. Прво смо сакупљали флаше, свако од ученика је донио колико је имао, а након тога смо кренули, заједничким снагама, да направимо што љепши рад. Заиста смо уживали док смо га стварали - рекла је Ивковић.

Наградни излет за школарце из Козарске Дубице, у склопу којег су основци посјетили Градски парламент, организовао је Факултет за екологију Независног универзитета у Бањалуци и Удружење Екосфера уз подршку Фонда за заштиту животне средине. Према ријечима Проф. др Слободанка Павловић оба рада су испунила све тражене критерије за прву категорију конкурса и својом оригиналношћу и квалитетом заслужили да се нађу на првом мјесту.

- Акција "Отпадом украси, Планету спаси!", има за циљ да кроз стваралаштво, забаву, спорт и дружење код дјеце свих узраста развија однос према еколошким темама, здрављу и чистоћи. Едукативни програм акције се поред конкурса базира на низу акција које су одабране тако да развијају такмичарски дух, креативну страну појединаца и колектива, а све усмјерено ка еколошки и друштвено прихватљивом понашању - рекла је Павловић.