latinica  ћирилица
18/09/2019 |  11:58 ⇒ 15:23 | Аутор: РТРС

Од октобра бесплатни здравствени прегледи

Под слоганом "За твоје добро", 6. октобрa ове године, почеће реализација бесплатних превентивних прегледа на цијелој територији Бањалуке.

Ради се јединственом пројекту, који проводе Град Бањалука и Дом здравља.

Циљ овог пројекта је превенција и рано откривање болести, са посебним освртом на малигна обољења. Сви трошкове акције, која ће трајати годину дана, сносиће Град Бањалука.

Прегледи ће обухватати становништво од 18 до 70 година старости у свакој од мјесних заједница, а обављаће се у амбулантама породичне медицине Дома здравља. Пацијенти ће бити позивани на прегледе, с тим да право на прегледе имају и они који нису позвани од стране тимова породичне медицине – наглашавају из Дома здравља.
Како је планирано, први прегледи биће обављени у Мотикама, и то 6. и 7. октобра.

Послије Мотика, прегледи ће бити обављени у Чесми 12. и 13. окотобра. Након тога, слиједи Шарговац, гдје ће прегледи бити обављани у периоду од 19. до 22. октобра.

Истог мјесеца, и то 26. октобра, екипе Дома здравља биће у Агином селу, а 27. и 28. октобра биће прегледани мјештани Бочца.

Термини за остала насеља биће саопштени накнадно, а сви пацијенти добиће позив из амбуланте породичне медицине да се одазову на контроле. Сви који не добију позив, а улазе у обухваћену старосну категорију и желе да се прегледају, могу да се јаве у своју амбулнту породичне медицине и закажу преглед.

Сви прегледи су потпуно бесплатни.

Превентивни прегледи односиће се на сљедећа обољења:

- ПРЕВЕНЦИЈА И РАНО ОТКРИВАЊЕ РАКА ГРЛИЋА МАТЕРИЦЕ, за жене од 18 до 60 година;
- ПРЕВЕНЦИЈА И РАНО ОТКРИВАЊЕ РАКА ДОЈКЕ, за жене од 40 до 70 година: физикални преглед дојки, ултразвук дојки за становништво женског пола од 40 до 49 година, мамографија за становништво женског пола од 50-70 година;
- ПРЕВЕНЦИЈА И РАНО ОТКРИВАЊЕ РАКА ДЕБЕЛОГ ЦРИЈЕВА И РЕКТУМА, за становништво од 50 до 70 година, ради се код особа оба пола;
- ПРЕВЕНЦИЈА И РАНО ОТКРИВАЊЕ РАКА ПРОСТАТЕ, за мушкарце од 50 до 70 година;
- ПРЕВЕНЦИЈА И ОТКРИВАЊЕ ПОВИШЕНОГ КРВНОГ ПРИТИСКА, за становништво од 18 до 70 година, ради се код особа оба пола;
- ПРЕВЕНЦИЈА И ОТКРИВАЊЕ ПОВИШЕНОГ ШЕЋЕРА У КРВИ, за становништво од 18 до 70 година, ради се код особа оба пола;
- ПРЕВЕНЦИЈА И ОТКРИВАЊЕ ПОВИШЕНОГ ХОЛЕСТЕРОЛА У КРВИ, за становништво од 35 до 65 година, ради се код особа оба пола;
- ПРЕВЕНЦИЈА И ОТКРИВАЊЕ ПОВИШЕНОГ ИНДЕКСА ТЈЕЛЕСНЕ МАСЕ, за становништво од 18 до 70 година, ради се код особа оба пола;
- ПРЕВЕНЦИЈА И ОТКРИВАЊЕ УПОТРЕБЕ ДУВАНА И АЛКОХОЛА И ПРОЦЈЕНЕ ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ, за становништво од 18 до 70 година, ради се код особа оба пола.

Из превентивних прегледа искључено је становништво које је већ обољело од малигних болести, кардиоваскуларних болести и дијабетес мелитуса, затим становништво код којег је урађена дијагностика на наведене малигне болести и други превентивни прегледи унутар једне године, те труднице и породиље унутар шест мјесеци након порода.

Из Дома здравља наглашавају да ће о свим даљим активностима које су у вези са провођењем пројекта, становништво у мјесним заједницама бити благоверемено обавјештавано.

Прегледи ће бити провођене у овој и идућој години, а обухватиће свих 57 мјесних заједница.